Ansökningsbrev till hyresvärd: Så fångar du hyresvärdens uppmärksamhet

Ansökningsbrev till hyresvärd

Hur skriver du bästa ansökningsbrevet så att du ökar dina chanser att snabbt bli hyresgäst? Läs vidare för svar. Kanske har du redan sett drömlägenheten genom att surfa på webben och du redan har börjat inrätta den mentalt. Men du är inte den enda som kommer att söka. Så vad skriver du i ditt ansökningsbrev till hyresvärden?

Att skriva ansökningsbrev

Som många redan vet är att söka bostäder precis lika krävande som att söka jobb. Och när du väl hittat något som matchar dina önskemål måste du ta nästa steg. Det steget kan kännas extra skrämmande då det ibland är avgörande. Här nedan hittar du vår samling av råd och tips på hur du skriver ett bra ansökningsbrev.

Läs igenom annonsen noggrant

Passar bostaden med det du letar efter? Kan du leva upp till hyresvärdens önskemål som hyresgäst? Om du söker via BostadsPortal ska du komma ihåg att skriva ett meddelande så att hyresvärdarna blir imponerade! 

Skräddarsy din ansökan 

Men många hyresvärdar vill också ha en intresseanmälan till just deras bostad. Tänk på ditt bostadssökande som en process à la jobbsökande.  Det är viktigt att skriva ett bra meddelande i form av en motiverad ansökan som visar hyresvärden att du är den rätta hyresgäst för just denna bostaden. Hyresvärden kommer bara att kontakta de personer som passar som potentiella hyresgäster, och det är de personer som redan i sin första kontakt har lyckats göra en bra presentation. De korta och anonyma meddelandena (både i mail och pm) med frågor eller  bara  ett ”vill du ringa mig?” ryker därför ofta längst ner i högen.

Dock bör du undvika allt för många klichéer. ”Ansvarstagande, rökfri, mogen, lugn, ordningsam …” Kan du känna igen det? Det låter opersonligt och kan vara vem som helst. Fokusera istället på att skriva något som gör att hyresvärden fortfarande kommer ihåg dig efter att han eller hon har läst 10 andra ansökningar.

Förhåll dig alltid till innehållet i bostadsannonsen

Det är en bra idé att ditt ansökningsbrev tar utgångspunkt i hyresvärdens bostadsannons. På så sätt visar du att du har läst igenom den, visar ditt intresse och undviker att din ansökan verkar massproducerad. När hyresvärden läser ditt meddelande ser han/hon också din profil. Därför är det viktigt att du har en utfylld profil som helt enkelt matchar hyresvärdens kriterier. Ljug dock inte. Exempelvis om du har en hund eller katt men skriver till annonserna som ej tillåter djur kan det också bli problematiskt. Du ska även kolla upp om det är ett seniorboende som hyrs ut eller om lägenheten hyrs ut möblerad. Hyresvärden kommer också vilja veta om du söker ensam eller om du söker tillsammans med en vän eller en partner.

Bild är alltid trevlig

En bild säger mer än tusen ord! Beskriv din situation kort och positivt, till exempel vad du ska studera eller vad du jobbar med, och varför du gör det. Berätta om dina hobbyer och fritidsintressen. Ta reda på mer om området bostaden ligger i och berätta varför just denna passar så bra för din livssituation. Skriv gärna i ansökan hur länge du hoppas bo där. Är det fram till att studierna slutar? Tillfälligt eller så länge som möjligt? Så visar du att du redan tagit ställning till frågan (och läst i annonsen om den var korttid eller tillsvidare.)

Hellre kort och kärnfullt än en hel roman

Hyresvärden har inte tid att läsa längre än en sida. Starten och slutet är viktigast. Basera gärna det du skriver på dig som person och varför du är en bra hyresgäst, men anpassa alltid din ansökan till hyresvärdens bostadsannons.

Sista tipset: Låt oss sköta bevakningen

Det finns så många som söker bostad. Varje gång det dyker det upp en ledig lägenhet kastar sig många hundra över sitt tangentbord och skriver en intresseanmälan för bostad. Därför stänger också hyresvärdarna för fler ansökningar nästan direkt. Det kan handla ett kort fönster på om ett par timmar, eller en dag, där du kan söka. Det gäller speciellt för förstahandskontrakt på  lägenheter i  attraktiva område. Så vad kan du göra? Du MÅSTE vara en av de första som söker, och du måste ge det bästa intryck du kan i din ansökan.  Det kan du göra i den text du sänder med i ett formulär eller via ett mail, eller ett pm, eller en intresseanmälan.

Hyresvärdens goda råd

Speciellt om du söker bostad för första gången är det några detaljer som är viktiga att tänka på. Pia Kron, som är hyresvärd på Visby lägenheter, ger följande råd som söker bostäder att vara sig själv och visa vem du är.

Vi har många unga som prövar på att flytta för första gången, och ofta kommer direkt från föräldrahemmet. Då kan det vara viktigare att få en känsla för vem du är som person än att läsa i ansökan att du är den perfekta hyresgästen, förklarar Pia.

För många små hyresvärdar är deras lägenheter en hjärtesak, och det är lika viktigt att finna den hyresgäst som bäst kommer att passa in med sina nya grannar likaväl som att han eller hon är skötsam och betalar hyran. Därför rekommenderar Pia Kron att du tänker på det här när du söker din första bostad:

Skriv en kort presentation av dig själv

Vem du är, hur gammal och vad du ska studera. Alla anstränger sig för att visa upp sin bästa sida, förstås, så om du kan ge ditt brev den där lilla extra touchen, så kan det vara skillnaden på om vi ringer dig, eller om din ansökan ”går direkt i papperskorgen”. När det gäller till exempel utbytesstudenter är det bättre att skriva på engelska än knackig svenska.

Var påläst

När du kontaktar oss så ska du helst redan ha läst i annonsen så att du till exempel vet om lägenheten är möblerad eller inte.  Det ger ett bättre intryck om du kan visa att du vet vilken lägenhet du söker.

Foto kan du skicka med om du vill

Det är ju jättetrevligt, men inte nödvändigt. Vi väljer ju inte hyresgäster efter utseende.

Referenser är bra

Om du till exempel bott som inneboende, eller har en gammal arbetsgivare eller f.d. lärare som kan gå i god för dig så betyder det mycket.

Be alltid om att få se bostaden

Vi vill att du ska se lägenheten och att vi kan träffa dig och få en bra känsla för varandra. Hos oss på Visby lägenheter går vi mycket på magkänslan. Om någon av oss får en konstig feeling, så är det bättre att säga nej tack och gå vidare.

Viktigast är att etablera en bra relation med hyresvärden.