Att flytta ihop: Viktigt att komma ihåg!

Det är vår i luften och många väljer att flytta hop, och kanske att skaffa familj tillsammans. Det finns många fördelar med att bo ihop, både för kärlekslivet och för ekonomin, men det finns några viktiga saker att tänka på innan ni blir sambor.

Hitta den rätta bostaden

Oavsett om du letar i centrum eller på landet så kan du enkelt matcha dina önskemål med annonserna på BostadsPortal. Vi samlar bostäder från alla typer av hyresvärdar i hela landet på en plats. På så sätt får du snabbt en överblick av marknaden. Du kan gratis skapa ett bevakningsmail och få meddelande direkt när nya annonser som passar som ert nya hem dyker upp på hyresmarknaden.

Kolla upp försäkringarna när ni flyttar ihop

Det kan aldrig sägas för ofta, varje gång du flyttar bör du kolla upp att du har de bästa försäkringarna. Olika försäkringsbolag skiljer sig åt när det gäller avtal och priser, och det kan göra skillnad om ni är gifta eller sambo. Som sambor är ni inte automatiskt förmånstagare i liv och pensionsförsäkringar, till exempel, så det kan vara värt att gå igenom dem också.

Informera hyresvärden och skriv dig i lägenheten

Informera hyresvärden om ni flyttar ihop i din eller din partners bostad. En hyresvärd har inte rätt att vägra att ni flyttar ihop. Kom också ihåg att göra en flyttanmälan till skatteverket. Att vara skriven på rätt plats är inte bara det bästa för er ekonomiskt, det är också lagkrav på att vara skriven på rätt plats. Enda undantaget är ”pröva-på-sambotid” som ska vara kortare än ett år.

Sambolagen gäller för gemensamt inköpt bostad

Det är ju förstås inte det roligaste att börja tänka på vad som kan hända om man flyttar ifrån varandra innan man ens flyttat ihop. Men det är ändå viktigt att förstå vad som händer när man går från att vara singel till sambo.
En av de viktigaste förändringarna är vem som äger bostad och möbler i bostaden. I sambolagen står det att om bostaden köpts för gemensamt boende så ska värdet av bostaden ska delas lika vid en separation.

Men det gäller inte om  den ena sambon ägde bostaden och möblerna först, och den andra flyttade in. Detsamma gäller om bostaden är en hyresrätt.

Läs också: Kan jag få förtur vid en separation?

Hyreskontraktet tillhör den som står på det

Enligt sambolagen får i regel den som hade hyreskontraktet behålla det vid en separation. Därför kan det vara en god idé att kontakta hyresvärden och se om båda namnen kan komma på kontraktet. Det finns dock ett viktigt undantag: gemensamma barn skapar en situation där den som har störst behov av bostaden, kan få behålla kontraktet, oavsett i vems namn det står. Så om du har vårdnaden om barnen blir lägenheten oftast din, enligt sambolagen.

Läs också: Får jag överta lägenhetskontraktet?

Sommarstugan är inte delad egendom

Det som du hade med dig in i förhållandet är ditt i ett samboskap, och det gäller även för exempelvis en bil, båt eller sommarstuga som köps in under förhållandet, om det står i en persons namn. Detsamma gäller för  de pengar som står i ditt eget konto, pensionssparande och aktier.

Ska ni gifta er? Grattis! Då gäller det andra regler för bodelningen, men låt oss hoppas att det inte kommer till det, utan att ni lever lyckliga i alla dagar. Och när man talar om slutet på livet: som sambo ärver ni inte varandra automatiskt, inte ens om ni har barn ihop, och inte ens om ni bott tillsammans hela ert liv, så kom ihåg att skriva testamente!