Uthyrning av privatbostad

Bostadsbrist är fortfarande ett faktum i Sverige idag. Hyresgästföreningen rapporterade tidigare i maj 2020 att i 212 av Sveriges 290 kommuner råder bostadsbrist enligt sina bedömningar av bostadsmarknadsläget. Störst är bristen på hyresrätter, och det är ungdomar och nyanlända som utsätts mest i bostadsmarknaden. Därav försöket att uppmuntra fler privatpersoner till att hyra ut sina bostäder, eller en del av bostaden, fortsätter. Har du en bostadsrätt, en villa eller en ägarlägenhet som du vill hyra ut? 

Det är alltid gratis att annonsera bostad hos oss på BostadsPortal:

Det här gäller vid privatuthyrning

Det finns några saker som du bör känna till inför din privatuthyrning. Vi på BostadsPortal har samlat viktigaste punkter som vi delar med oss av här nedanför för att du ska få en så trygg och smidig privatuthyrning som möjligt.

Hur kommer jag igång om jag vill hyra ut privatbostad?

När du väl bestämt dig för att hyra ut din privatbostad kan du börja planera din uthyrning och tänka på vad som är viktigt för dig, t.ex. vem du vill hyra ut till, hur mycket du ska ta ut i hyra, vad som ingår i hyran, om bostaden ska hyras ut möblerad, omöblerad eller delvis möblerad, vad som täcks av din försäkring osv. Privatuthyrning behövs som ett viktigt komplement till bostadsmarknaden för att lindra bostadsbristen.

Hur annonserar jag min privatbostad?

Att annonsera bostad för många kan verka krångligt, men med dagens digitala verktyg är det smidigare än någonsin. För att hitta din potentiella hyresgäst bland tusentals bostadssökande däremot krävs det fortfarande arbete från din sida. Med andra ord behöver du lägga ner tid på din annons för att nå rätt målgrupp. Om du behöver inspiration för att komma igång med annonsering av din bostad kan du kika på våra 8 goda tips för hur din annons kan stå ut bland alla andra tusentals annonser och nå ut till fler sökande.

Hur hittar jag min hyresgäst?

Nästa steg är att hitta din potentiella hyresgäst. Det första du kan göra är att ställa dig själv frågan vem det är som du vill hyra ut din bostad till för att det gör det enklare för dig att skräddarsy din annons därefter. Sedan handlar det om din bostad och därför ska du ställa krav på din hyresgäst. Du kommer också att undvika missförstånd och onödiga konflikter om hyresgästen uppfyller dina krav. En annan sak som du kan göra är att ta kreditupplysning på personen. Varje dag söker fler ett nytt hem, och ibland kan uthyrarna känna sig överbelastade av den stora efterfrågan. För att underlätta för våra hyresvärdar i denna process erbjuder vi olika smarta digital verktyg bl. a. “Hitta Hyresgäst”. Det är en sökfunktion som du som uthyrare kan ta del av och filtrera fram aktiva bostadssökande som matchar dina kriterier.

Hur går visningen av privatbostad till?

För att lära känna din potentiella hyresgäst ännu bättre är det då dags att bjuda in kandidater på visning. Med dagens smarta lösningar kan du idag ta del av olika online tjänster såsom Facetime, Skype, Zoom och Whereby för att visa din bostad digitalt istället för på plats. Genom att erbjuda digital visning är det inte bra smidigt en också säker för alla. Du kan visa bostad för fler sökande samtidigt och svara på eventuella frågor. På BostadsPortal kan du även låta bostadssökande veta att du erbjuder digital visning när du skapar en annons, eller redigerar din befintliga annons. Om du vill komma igång med din digitala visning kan du se vår guide för Whereby-appen.

Vad ska kontraktet vid privatuthyrning innehålla?

Det här steget är det viktigaste. Även om muntliga avtal gäller är det väldigt svårt med bevis ifall tvister uppstår mellan din och din hyresgäst. Skriftligt avtal skyddar båda parterna och det innebär därmed en större trygghet under uthyrningen. Hyreskontraktet ska innehålla olika element som förtydligar villkor som underlätta för dig och din hyresgäst såsom personuppgifter, uppgifter om hyresbostaden, hyresperiod, hyra, och uppsägningstid. Mallar för hyreskontrakt finns på internet men du kan också ladda ned våra gratis som du kan använda för din privatuthyrning.

Behöver jag besikta när jag hyr ut min privatbostad

Innan din hyresgäst flyttar in är det viktigt att du besiktar bostaden noggrant. Vi rekommenderar att skador och brister dokumenteras för att undvika eventuella tvister eller missförstånd vid utflyttning. Du kan också göra en inventarielista som skickas tillsammans med kontraktet till din hyresgäst.

Vad händer under uthyrningen av privatbostad?

Under uthyrningen av din privatbostad har du som hyresvärd underhållsplikt. Även om hyresgästen har sin plikt att ta hand om bostaden och hålla den i samma skick vid utflytt är det fortfarande ditt ansvar att exempelvis måla om eller tapetsera om väggar. En smart sak som du kan göra för att spara dig pengar och tid är förebyggande underhåll som går att planeras in emellanåt, och på så sätt minimerar du dessutom risken för större skador i bostaden. 

Enligt privatuthyrningslagen har hyresgäst inget besittningsskydd vid privatuthyrning, såvida det inte avtalats om annat. Under uthyrningen är det fortfarande ditt ansvar som hyresvärd att se till att hyresgästen sköter sig och inte stör grannarna. Vid uthyrning av privatbostad behöver du i vissa fall betala skatt, och skattens storlek beror på hyran. Om det blir ett överskott av uthyrningen ska du deklarera och betala 30 procent i skatt på överskottet. Dvs. att du behöver betala skatt på hyresintäkter som är högre än 40 000 kronor. Du kan läsa om andra regler kring beskattning vid privatuthyrning och vad som gäller för din typ av bostad.

Vilken uppsägningstid gäller för privatuthyrning?

En annan nödvändig sak som du bör känna till vid privatuthyrning är regler för uppsägningstid. Enligt lag om uthyrning av egen bostad ska det vara tre månaders uppsägningstid för hyresvärden och en månad för hyresgästen om det är på ett tillsvidarekontrakt. Om det är en bestämd hyrestid får hyresgästen fortfarande säga upp innan hyrestidens slut, och i så fall kan han/hon göra det med en månads uppsägningstid även om det i avtalet står tre månader. Hyresvärden får däremot säga upp kontraktet med tre månaders uppsägningstid eftersom lagen är tvingande till hyresgästens förmån. Vid privatuthyrning har hyresgästen inte rätt till att förlänga kontraktet såvida inte något annat har avtalats.