Upplev Europas olika jultraditioner.

Publicerad av

Julen som försvann

För ryssarna sätter julen igång när de flesta andra redan påbörjat det nya året. Detta beror på att ryssarna följer en kalender som ligger 13 dagar efter vår egen. Julen firas därför först den 6-7 januari.

Julen avskaffades under kommunisttiden i Ryssland. Däremot firade man en vinterfest den 31 december i ett försök att behålla några av julsederna. Detta innebär att ryssarnas nyårsafton påminner väldigt mycket om hur resten av Europa firar jul.

Luthers jul

I delar av Tyskland, Ungern, Österrike, Tjeckien, Italien och Portugal är det inte jultomten som tar emot önskelistor från barnen. Här är det istället Kristus Krindl som med glädje delar ut julklapparna. Denne figur kan bäst beskrivas som en änglaliknande version av Jesusbarnet med gyllene hår.

Traditionen startades av Martin Luther som ett alternativ till katolikernas Sankt Nikolaus. I Nürnberg väljer man varje år ut en officiell Kristus Kindl bland traktens flickor, som då blir julens ansikte i staden.

Alpernas snapstokiga demon

Nikolaus_und_Krampus

Om du beger dig ner till Alperna i södra Tyskland och Österrike kommer du att stöta på en mindre trevlig jultradition.

Den 5-6 december går det årliga ”Krampusloppet” av stapeln. Då springer folk längs gatorna utklädda till den (milt uttryckt) obehagliga demonen Krampus och skrämmer livet ur folk. Snacka om julstämning.

Enligt traditionen ska man bjuda Krampus på en snaps, vilket så klart gör de utklädda mer entusiastiska i sitt uppträdande. Enligt legenden var Krampus Sankt Nikolaus onde tvilling och hans syfte var att skrämma de barn som varit olydiga.

En tur in i bastun

Fotograf Branislav Jovanović
Fotograf Branislav Jovanović

I Finland är de övertygade om att jultomten och hans verkstad ligger i Lappland och finnarnas jultraditioner påminner om våra egna på många sätt. Däremot är det inte jul i Finland om man inte tar en tur in i saunan.  Saunan är djupt historiskt förankrad i finsk kultur, där den betraktas som en helig plats.

Källa: Hotels.com