10 tips för storstädningen

Publicerad av

Att städa kan vara både mödosamt och tidskrävande men med de rätta knepen kan du lätt få ett skinande rent hem.

Dammet har samlats i hörnen, badrumsgolvet är fullt av hår och vasken är täckt med kalk. Det har blivit dags att storstäda. Men misströsta inte, det finns faktiskt knep för att lätt och graciöst ta sig runt städningen av hemmet.

Ann-Alicia Ilskov, som står bakom den danska bloggen husmoderen.dk och är medförfattare till boken ‘Helt Til Hus’, delar här med sig av sina bästa husmorstips för en enklare och renare vardag.

Använd bakpulver mot illaluktande skor

Gör dig av med sura, illaluktande skor genom att hälla bakpulver i dem. Låt dem stå kallt över natten och dammsug sedan upp pulvret dagen efter. Då har lukten försvunnit.

Avkalka med ättika

Avkalka vattenkokaren med ättika. Fyll vattenkokaren med en halv liter ättika och sätt den att koka. Låt det stå och dra i tio minuter och skrubba den sedan ren med en tvättsvamp. Fyll sedan kokaren upp till kanten två gånger med vatten och koka upp.

Rengör med ammoniak

Rengör dina bakplåtar och ugnsgaller genom att hälla två kapsyler 25-procentig ammoniumhydroxid över varje plåt. Sprid ut det genom att tippa plåten fram och tillbaka. Glöm inte handskar. Lägg alla plåtar och galler i en svart sopsäck. Tillslut den ordentligt och ställ den utomhus över natten. Skrubba rent dagen efter – helst utomhus med tanke på lukten.

Ättika gör kläderna mjuka

Häll en halv deciliter ättika i tvättmaskinen istället för sköljmedel. Ättika gör kläderna mjuka och lämnar inte efter sig någon dålig lukt.

Bakpulver i tvättmaskinen

Häll två matskedar bakpulver i tvättmaskinen tillsammans med tvättmedlet när du tvättar vita kläder. På det sättet får du den vita färgen att hålla längre.

Behåll färgerna

Lägg nya färgglada kläder i en hink fylld med till hälften ättika och hälften vatten innan du tvättar dem i maskin för första gången. Då håller sig färgerna längre i fortsättningen.

När du tvättar vita kläder så använd bakpulver tillsammans med tvättmedlet. Då håller vitheten längre.

 

10 tips för storstädningen
Bilschampo kan skydda dina fönster från biloset. Foto: Colourbox

Bilschampo till rutorna

Om du har fönster som vetter ut mot gatan så kan du hälla lite bilschampo i din fönsterputs. Då får fönsterrutorna en extra beskyddande hinna som skyddar mot sot och smuts.

Ättiksyra i toaletten

Om din toalett är ofräsch så töm den på vatten med hjälp av en kopp och häll sedan lite ättiksyra eller citronsyra i toaletten. Lägg lite toalettpapper på sidorna där smutsen sitter och fukta det med syran. Låt det stå några timmar innan du (med handskar på) skrubbar bort smutsen.

Nylonstrumpa på dammsugaren

Har du blivit av med något litet föremål under soffan (exempelvis ett örhänge) eller på något annat ställe som är svårt att nå? Trä då en nylonstrumpa över dammsugarmunstycket och dammsug tills du får napp.

Tvålflingor till soffa och sittytor

Spyor, avföring, bärfläckar och alla andra ilskna fläckar kan lätt avlägsnas från soffor, mattor, bilsäten, kläder och trägolv med en gröt av tvålflingor. Blanda ungefär en halv deciliter flingor med fyra deciliter varmt vatten. Vispa sedan upp blandningen och gnid in på fläcken. Låt det dra i ca 5-10 minuter innan du tvättar bort den med en trasa och kallt vatten. Torka sedan med en handduk. Plagget läggs sedan bara i tvättmaskinen när fläcken behandlats färdigt.