Vi står inte ut med grannen

Publicerad av
433px-To_gode_naboer_i_Ilsvikøra_Repro_av_gamle_fotografier_(8725643864)
När grannens hund skäller flera timmar i sträck och barnen i lägenheten ovanför använder golvet som trampolin, då kan det vara bra att långsamt räkna till tio.
Men det hjälper inte alltid. En del väljer att ge igen genom att placera den rykande grillen så nära grannens häck som möjligt eller genom att knycka hans parkeringsplats.
Nästan hälften av alla danskar har haft en konflikt med en nära granne, oftast en som bor ovanpå, under, bredvid eller över gatan. Det visar en undersökning som YouGov har gjort på uppdrag av Søndagsavisen. En del har haft mer än en eller flera grannkonflikter.
”Ofta är det småsaker som gör att konflikterna startar, sedan eskalerar de för att människor slutar hälsa på varandra. Emellanåt är det rena trakasserier då grannar kastar in saker i varandras trädgårdar, har ett otrevligt språk mot varandra eller baktalar grannen inför andra i kvarteret”, berättar Birgit Thrusholm. Hon är advokat, partner i Ret & Råd i Køge och rättsmedlare vid domstolen i Roskilde där hon träffar grannar som inte kunnat lösa sina konflikter.
 Många grannkonflikter grundar sig i att vi vill bestämma hemma hos oss själv, menar konfliktmedlare Jesper Bastholm Munk vid Center för Konfliktlösning.
”Det ligger djupt i oss att vi ska vi få lov att göra som vi vill när vi är hemma på vårt på eget territorium. Men vi är alla olika. När en kopplar av efter jobbet med att dra igång musik på hög volym, vill hans granne i lugn och ro ta en tupplur på soffan och då är bråket igång, förklarar Jesper Bastholm Munk som dock understryker att de flesta konflikter går att lösa om parterna pratar med varandra och försöker förstå varandra innan konflikten trappas upp. Hans råd är att tidigt ta kontakt med grannen, men samtidigt vänta tills den värsta ilskan lagt sig.

10 goda råd för att undvika grannkonflikter

1. Prata
Du måste ha en dialog med din granne. Undvik att tala illa om grannen med andra i kvarteret.
2. Låt grannen förstå vad som irriterar dig
Kanske har han eller hon inte förstått att du blir irriterad.
3. Sätt dig i grannens sits
Tänk över hur du bemöter grannen och välj dina ord väl. Hur skulle du själv vilja få kritik?
4. Håll huvudet kallt
Var hövlig och lugn även om grannen visar temperament eller är omöjlig i dina ögon.
5. Vem är din granne?
Ta reda på vem din granne är och tänk på att det är människor – inte monster – du har att göra med.
6. Var nyfiken
Fråga dig själv: Varför agerar min granne som han eller hon gör?
7. Välj dina strider
Tänk efter om det är värt att bråka om häcken blir tio centimeter högre eller lägre. Är det viktigare än ett gott förhållande till din granne?
8. Ta ansvar
Ofta har människor svårt att känna sig delansvariga vid en grannkonflikt. Tänk över vad du själv kunnat eller borde göra.
9. Agera
Det kan vara svårt att glömma konflikten om det sagts för många elaka saker. Försök ändå att få till en acceptabel lösning på problemet.
10. Överväg att söka hjälp
En del grannkonflikter slutar med att kommunens inhägnadssyn granskar konflikten eller så hamnar den i domstol, men det är dyrt och löser sällan konflikten. Kan ni inte reda ut problemen själva är konfliktmedling en annan möjlighet.
Fotnot: I Sverige styrs regler om häckar, staket och tillbyggnader av Plan- och Bygglagen. I kommunerna ger byggnadsnämnden och stadsbyggnadskontoret bygglov, men har inga resurser för att lösa grannfejder.