Så undviker du inbrott i hemmet

Publicerad av

Altes_Rathaus_Hattingen_2014_-_Schloss

När svenskarna går på semester börjar tjuvarna arbeta. Så här får du dem att hålla sig borta från ditt hem:

Det behöver inte kosta en förmögenhet att säkra hemmet mot inbrott. Några enkla försiktighetsåtgärder kan hålla tjuven borta.

Inbrottstjuvar vill helst ha arbetsro och är därför mer aktiva under de perioder de vet att många är borta flera dagar i sträck. Men hur undviker du då att få besök av en inbrottstjuv medan du njuter av semestern? Bostadsportalen har listat några knep som kan hjälpa dig på vägen.

Så bekämpar du inbrottstjuven

Se till att stärka de svaga punkterna

Tjuvar tar sig oftast in genom dörrar och fönster så därför bör dessa göras så inbrottssäkra som möjligt. Förutom att stänga och låsa dem varje gång du går hemifrån kan du förstärka dem med extra kraftfulla lås och kedjor så att det blir svårare för tjuven att ta sig in.

  • Ge inte tjuven arbetsro

En hög häck eller ett högt staket ger tjuven arbetsro då ingen kan se honom från gatan. Klipp ner häcken eller skaffa ett lägre staket så att tjuven inte har den fördelen.

  • Skaffa professionell utrustning

Sätt upp rörelsesensorer så att ljuset tänds när någon närmar sig din bostad. Fundera också på att skaffa larmsystem.

  • Släpp inte in obehöriga

Om du bor i trappuppgång så kom överens med dina grannar om att inte släppa in någon ni inte känner eller känner er bekväma med.

  • Ta hjälp av grannen

Be din granne gå förbi ditt hus en gång om dagen, slänga sina sopor hos dig, parkera sin bil på din uppfart, tömma brevlådan och få det att rent allmänt se ut som att det alltid händer något i ditt hem. Undersökningar visar att risken för inbrott minskar med 25 procent när man har aktiv grannsamverkan på gatan.

  • Gemensamma insatser

Se till att hela gatan är väl upplyst och ansa eller ta bort buskage och träd som orsakar mörka skuggor längsmed stigar och vägar. Det inger trygghet och skapar samtidigt sämre flyktvägar för inbrottstjuven.

Så mycket kostar det att göra huset inbrottssäkert:

Den billigaste lösningen:

  • Lister och beslag som stärker fönster och dörrkarmar: Pris: cirka 120 kronor styck.
  • Timer som tänder och släcker ljus på bestämda tider: Pris: cirka 100 kronor.
  • Utomhusbelysning med rörelsesensor. Pris: cirka 700 kronor
  • Larm och övervakning av väktarbolag. Pris: från 5 000 och uppåt årligen.

Det billiga paketet: Larmsystem som aktiveras vid inbrott. Oftast en fotodetektor som tar bilder av rummet medan larmet går. Sms-service så att du får meddelande om att larmet gått. Baspaketet är ofta en gör-det-själv-lösning där du själv uppdaterar och programmerar systemen. Pris cirka 2000 för installation. Månadsabonnemang: 150-300 kronor.

Mellanpaketet: Larmsystem som aktiveras vid inbrott. Rumsdetektorer som reagerar vid värme och rörelse (exempelvis en tjuv). Fotodetektor som tar bilder av rummet när larmet har gått. Service från larmfirman som tar emot sms, larmsignaler, bilder och så vidare samtidigt som du får upplysningarna via telefon. Pris: cirka 3000 för installation. Månadsabonnemang: 200-400 kronor.

Det dyra paketet: Rumsdetektorer, rörelsesensorer, larm, övervakningskameror. Du kan följa och styra allt via din telefon. En app försäkrar att du hela tiden kan se dina övervakade rum på din telefon. Du blir meddelad per telefon om något av larmen går och kan följa tjuven med hjälp av telefonen. Bilder tas konstant medan sirenen ljuder och larmfirman följer hela skedet från sin larmcentral.  De skickar ut en väktare, håller kontakten med dig och tillkallar polis om de via utrustningen kan se att det finns behov för det.

I de större paketen finns också andra sorters larm – röklarm, detektorer som tjuter om källaren är vattenfylld och så vidare. Pris: 4000-5500 för installation. Månadsabonnemang: 400-600 kronor.

Var försiktig och registrera dina värdesaker

1) Tänk på hur dina värdesaker är placerade. Tjuvarna är oftast ute efter smycken, elektronik, designermöbler och liknande. Därför är det en bra idé att se till att värdesakerna inte syns genom fönstret ut mot gatan.

2) Märk dina värdesaker så att det blir svårare för tjuven att sälja dem och lättare för polisen att återlämna dem till dig. Du kan låna märkningsutrustning på ditt lokala poliskontor.

3) Skaffa eventuellt ett kassaskåp.

4) Ta bilder av dina värdesaker – gärna bilder där serienummer eller specifika kännetecken syns så att polisen kan lämna tillbaka sakerna om de hittar dem.

Få tjuven att tro att du är hemma

1) Tänd lamporna i några av rummen, eller använd en automatisk timer som släcker och tänder ljuset, när du är bortrest. Låt inte utomhusbelysningen stå på hela dagen då det gör det lättare för tjuven att se att det är mörkt inne i själva huset.

2) Låt radion vara på.

3) Skapa lite oreda i trädgården så att det ser ut som om du precis varit där ute. Lägg eventuellt fram trädgårdsslangen eller låt en skottkärra stå framme.