15 tips! Så hittar du studentbostad

Publicerad av

Det är mycket att tänka på när man söker studentbostad inför terminsstarten. Vi tipsar om hur du undviker fällorna och vad du ska vara extra uppmärksam på.

– Det är inte många som bor på samma plats under hela studietiden. Ta därför vad du först får tag på och flytta när du hittar något bättre, säger Filip Jendal, vd på BostadsPortal.hitta_en_studentbostad

Två gånger om året startar ett gigantiskt bostadspussel i landets studentstäder när alla nya studenter söker efter bostad till terminsstarten.

Efterfrågan är störst i Stockholm, Göteborg och Skåne där jakten på en bostad för många kan kännas hopplös. Den som vill få tag på en bostad innan terminen startar måste vara beredd på att jobba stenhårt.

– Vi jämför ofta jakten på en bostad med att hitta ett jobb. Båda är mål som kräver en stor insats för att lyckas. Den som söker bostad har ofta bara en chans att göra ett gott intryck på hyresvärden. Det är något man måste vara medveten om och utnyttja på bästa sätt, tipsar Filip Jendal, vd på BostadsPortal.

Han menar att det är viktigt att vara flexibel i sina önskemål – och reagera snabbt när det rätta tillfället dyker upp.

– Många underskattar den stora konkurrensen på bostadsmarknaden och gör sig själv en björntjänst genom att söka för snävt, både tidsmässigt, ekonomiskt och geografiskt. Med tanke på hur marknaden ser ut, framförallt i Stockholm, måste man acceptera att drömbostaden sällan dyker upp med detsamma. Det är få som bor på samma plats under hela studietiden. Ta därför vad du först får tag på och flytta när du hittar något bättre, säger Filip Jendal.

Förutom att söka bredare och vara ute i god tid måste man se upp för alla fallgropar. Just vid terminsstarten är det högsäsong för skojare som på olika utstuderade och kreativa sätt försöka lura med falska annonser, svarta pengar eller genom att hyra ut bostäder de själva inte äger.

– Vi gör vad vi kan för att upptäcka svindlarna, men man måste själv också vara på sin vakt. Varje år finns det ”uthyrare” som lovar bostadssökande att de kan hamna först i kön, bara de betalar ett belopp under bordet. Det är olagligt och man har heller ingen möjlighet att få tillbaka pengarna på rättslig väg. Samma sak gäller om man för över pengarna till ett utländskt konto via tjänster som Western Union där överföringar inte kan återbetalas, förklarar han.

Rådet är att hålla ögon och öron öppna, söka bostad seriöst och tänka sig för.

– Använd ditt sunda förnuft. Om något verkar vara för bra för att vara sant, är risken stor att är falskt. Även när det gäller bostäder, säger Filip Jendal.

Så undviker du fällorna i jakten på studentbostad:

 1. Leta bostad seriöst: En ny bostad dyker inte upp av sig själv, särskilt inte vid terminsstart i de större studentstäderna.
 2. Var realist. Sök brett och var flexibel och öppen för nya möjligheter.
 3. Jobba hårt. Du kan hitta en bostad via bostadsportaler på nätet, sociala medier, tidningar, tips, nätverk – överallt. Och var snabb när det rätta tillfället dyker upp. Gärna de som använder sig av valideringsmetoder när de screenar bostäder.
 4. Utnyttja alla möjligheter att presentera dig själv på bästa sätt. Den som hyr ut bostad har ofta bara en chans att bilda sig en uppfattning om dig.
 5. Kom ihåg att det är få som bor på samma plats under hela studietiden. Överväg därför en bostad som kanske inte är optimal, men fungerar som en nödlösning. Drömbostaden kan du hitta senare.
 6. Se upp om en bostad är orealistiskt billig i förhållande till motsvarande bostäder i samma område.
 7. Se upp för bostadsannonser med dansk text där uthyraren kontaktar dig på engelska. Det kan vara ett tecken på lurendrejeri.
 8. Var även försiktig om du får sms från en uthyrare som har namn, men inget telefonnummer som avsändare. Sådana sms skickas via webbsidor och används ofta av skojare som försöker lura folk på pengar.
 9. Betala aldrig pengar under bordet. Det är olagligt och du har heller ingen möjlighet att få tillbaka pengarna på rättslig väg.
 10. Betala aldrig en deposition utan att ha sett bostaden och betala aldrig kontant. Gör istället en kontoöverföring så pengarna kan spåras.
 11. Betala aldrig hyra, deposition eller förskottshyra via betalningstjänster som Western Union och liknande, eftersom pengarna då inte kan återbetalas och därmed är förlorade.
 12. Se alltid till att få ett hyreskontakt som är underskrivet av uthyraren. Läs igenom kontraktet för att kontrollera att det som avtalats muntligt också är det du fått skriftligt.
 13. Var på din vakt om uthyraren vill att du ska skriva på med detsamma. Låt dig inte bli stressad.
 14. Vid andrahandsuthyrning, kontrollera om ägaren godkänt att bostaden får hyras ut i andra hand. Därmed har du en fördel vid en eventuell konflikt mellan ägaren av bostaden och den som hyr ut lägenheten till dig. Om du misstänker att det skett något olagligt är det alltid en god idé att undersöka vem som äger fastigheten. Det kan du göra på Lantmäteriet. Det är också en god ide´ att kontakta föreningen.