Före, under och efter: så förhandlar du bäst med bankrådgivaren

Publicerad av

Blir handflatorna svettiga av blotta tanken på mötet med din bankrådgivare? Med goda förberedelser tar du dig lättare igenom mötet.

Före mötet på banken

Ju mer du förberett dig, desto smidigare kommer mötet på banken att gå. Om du och din familj inte redan har en budget så gör upp en som visar alla fasta intäkter och utgifter.

Det finns gratis budgetverktyg på nätet – bland annat på http://www.konsumentverket.se/budgetkalkylen – som kan vara till hjälp för att få en överblick över de olika punkterna. Nätbanken kan också varaOLYMPUS DIGITAL CAMERA till god hjälp för att räkna ut utgifter och intäkter.

Genom budgeten får du också reda på ditt disponibla kapital som är en avgörande faktor för bankrådgivaren. Fundera ett ögonblick på vilken affärsvolym du kan erbjuda banken, oavsett om det är en ny bank eller din nuvarande. Har du konton, pensionsbesparingar eller inteckningar på olika ställen som du kan erbjuda att samla på en och samma plats i utbyte mot bättre villkor? Har du partner och/eller barn som eventuellt skulle kunna flytta med?

Få ordning på ditt kapital och dina skulder. Hur mycket pengar har du på banken i form av eget kapital, som värdepapper och som pensionsbesparingar och hur mycket har du kvar i skulder? Det kan röra sig om bostadslån, billån, studielån, konsumtionslån med mera.

Ta reda på hur mycket du betalar till banken idag. Vilka räntesatser betalar du på eventuella skulder? Vilka avgifter har du för dina konton, betalkort och liknande? Ditt årsbesked från banken kan vara till god hjälp i det här fallet. Använd dig av jämförelseverktyg som exempelvis bankbetyg.se för att undersöka priser och räntor på marknaden.

Var på det klara med vad du helst vill uppnå. Är det särskilda räntesatser du helst vill förhandla uppåt eller neråt? Är det särskilda avgifter du vill slippa betala? Skriv ut din budget. Ta med dig lönespecifikationer och årsbesked. Kontakta gärna banken i förväg och fråga vilka dokument de rekommenderar att du tar med till mötet.

Under mötet på banken

Var inte rädd för att ställa frågor eller be bankrådgivaren att upprepa eller fördjupa sig. 27 procent av de som tillfrågats tycker att det är obehagligt att ställa krav på rådgivaren. Glöm dock inte att banken är ett företag.

Se till att vara presentabel och vänlig under mötets gång, men så klart inte artigare än att du fortfarande kan pressa på för att få bästa möjliga pris. Du ska inte acceptera ett nej utan istället argumentera för varför ditt krav är rimligt. Kom ihåg att hålla en god ton och visa ömsesidig respekt. En bra förhandling har två vinnare och en behaglig stämning gynnar också ditt eget mål. Väldigt få människor har lust att förhandla med någon som sitter med armarna i kors eller är väldigt aggressiv.

Försök inte att få din ekonomi att framstå som bättre än den är. När det väl upptäcks kan det få stora konsekvenser för din trovärdighet. Det är helt i sin ordning att säga att du ska på möten med andra banker för att se om de kan erbjuda dig ett bättre pris.

Läs även: De viktigaste banktermerna du behöver veta

Efter mötet på banken

Undvik att säga ja till något på plats. Be om att få bankens erbjudande i skrift så att du kan gå igenom det där hemma och söka information om ord och begrepp som du kanske inte förstår. På det sättet blir det också enklare att jämföra erbjudanden från flera olika banker.

Om du är nöjd med din nuvarande bank kan bättre erbjudanden från andra banker användas som förhandlingsunderlag. Gå igenom erbjudandena grundligt. Förhåll dig till om du faktiskt behöver det du blir erbjuden – särskilt om bankrådgivaren har erbjudit dig alternativa produkter istället för en räntesänkning.

Det kan röra sig om ett gratis Mastercard eller särskilda försäkringsprodukter. Ring eller skriv gärna till banken och ställ uppföljningsfrågor om du är osäker på eller tveksam till något.