Förhandla med banken: dina fem trumfkort

Publicerad av

Det är inte bara storleken på din inkomst som är avgörande för bankens intresse att ha dig som kund. Här är fem klädda kort som är bra att ha på hand:

Betalningsförmåga

Är ditt disponibla kapital rimligt – dvs, står dina intäkter och utgifter i god relation till varandra? Banken vill försäkra sig om att du har tillräckligt med pengar för att betala tillbaka på dina lån.

Betalningsvillighet

Betalar du alltid dina räkningar i tid eller får du ständigt påminnelser i brevlådan? Hög betalningsvillighet visar banken att du är en stabil kund som den kan lita på.

Affärsvolym

Är du bara ute efter ett lönekonto eller är du villig att flytta över alla dina konton, lån och pensionssparanden? Du kanske har partner och barn som kan tänkas flytta med. Ju större affärsvolym du kan erbjuda banken desto mer attraktiv blir du som kund.

Ekonomiskt uppförande

Kommer oförutsedda utgifter som en chock för dig eller ligger pengarna redo? Har du kontroll över din budget eller lever du en bohemisk tillvaro där till och med hyra och skatt kommer oförutsett? Ju mer ekonomiskt medveten du verkar, desto mer intressant kommer du att vara som kund för banken.

Säkerhet

Äger du fastighet med eget kapital? Har du bil, värdepapper eller annat du kan erbjuda banken som säkerhet? I så fall är det bra att kunna lägga fram detta för banken.

Läs också: De viktigaste banktermerna