Finns det pengar att spara? En omvärdering kan förbättra din ekonomi.

Publicerad av

Din disponibla inkomst kan stiga avsevärt om ditt hus ökar i värde. Det fick Martin Toft från Århus erfara.

3000 kronor. Så mycket mer per månad fick Martin och Helene Toft från Århus när de fick sitt hus omvärderat med hjälp av en opartisk rådgivare. Om du har gjort renoveringar i ditt hus eller känner att husen i ditt bostadsområde säljs till ett högre pris än när du köpte ditt så kan det löna sig att göra en ny värdering av ditt hus.

  • Huspriserna har börjat stiga på en del håll i landet, och om du bor i ett sådant område kan du omvandla en del av dina dyra banklån till billigare inteckningar och spara mycket pengar, säger den privatekonomiske rådgivaren Brian Stjernholm. Han rådde Martin Toft till att låta en konkurrerande hypoteksbank värdera hans hus. Och det är Martin Toft glad för idag.
  • Då jag fick hit en annan mäklare slutade det med att min egen bank också skickade hit en av sina. Sedan ringde min bankrådgivare upp mig och berättade att jag fått en ny värdering som var avsevärt högre än den tidigare, säger Martin Toft.

Omvärdering gav utrymme för nytt barn

Martin Toft köpte huset under lågkonjunkturen för 1,9 miljoner kronor och den nya värderingen utmättes till 2,4 miljoner. Därför kunde Martin Toft och hans fru flytta över två tredjedelar av sitt banklån till en inteckning, helt betala av sitt billån och ovanpå det spara 3000 kronor i månaden i återbetalningar till banken.
Och pengarna kom väl till pass.

  • Vi har ju fått ett barn till och hade haft det svårare än vi velat ekonomiskt om vi inte hade gjort den här omvärderingen. Den har betalt för en dagisplats för vårt yngsta barn, så omläggningen av lånet har gjort att vår ekonomi nästan är densamma som förut, säger

Martin Toft.
När hela ekvationen var uträknad ledde det inte till några stora nettobesparingar i kronor och ören då återbetalningstiden för det omlagda lånet blev längre och de fick betala 15000 kronor i avgift för förflyttningen. De omvandlade också sitt lån från ett lån med rörlig ränta till ett lån med fast ränta på 2,5 procent. Däremot gör det lägre månadsavdraget att de har ett långt högre månadsbelopp att leva på som de inte skulle ha haft annars.

Se alltid till att få flera anbud

Det är alltid en bra idé att få anbud från flera olika banker och företag när du gör en djupdykning i din ekonomi. – Bankens värdering grundas på genomsnittspriser och du kan vara en av dem som har ett hus som ligger lite över genomsnittet. Det kan vara att ditt hus är lite bättre för att du till exempel utfört renoveringsarbeten på det eller att säljaren var pressad och att du av den anledningen gjorde en bra affär, säger Brian Stjernholm.

By Emilian Robert Vicol from Com. Balanesti, Romania (Coins-Money_Romanian-BANI-LEI_142846-480x360) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
Finns det pengar att spara? En omvärdering kan förbättra din ekonomi.
Det är inte alltid en lönsam idé för alla då en omläggning av lån också innebär en avgift, men det är bra att undersöka saken då det också kan ge en lägre avgift om lån-till-värde-förhållandet sjunker.

Bankrådgivaren är en säljare

Som bankkund ska du alltid komma ihåg att bankrådgivaren inte är neutral, vilket Martin Toft har erfarenhet av.

  • Banken är ett företag som alla andra och bankrådgivaren är en säljare först och främst. Jag kände mig väldigt lojal mot min bank då de gjorde allt enklare men det fanns mycket pengar att hämta genom att jag fick någon utomstående att värdera min bostad.

Det bästa du själv kan göra är att hålla ett öga på två saker: Har du gjort förbättringar av ditt hus eller har priserna börjat stiga i ditt område? Om så är fallet ska du be din bank om en ny värdering och också se till att få alternativa bud från andra håll.

Så slapp de undan dyra banklån 

Martin och Helene Toft, 31 och 30 år gamla, bor i närheten av Århus och har två barn på 0 och 4 år. De köpte sitt hus under lågkonjunkturen för 1,9 miljoner kronor och hade både en inteckning och ett banklån. Huset är nu värderat till 2,4 miljoner kronor.

Av den anledningen kunde paret lägga om två tredjedelar av sitt banklån med sju procents ränta till en inteckning med två och en halv procents ränta och därmed flytta över 400 000 kronor till en inteckning. De betalade också av sitt billån. Det har inneburit att återbetalningstiden på banklånet gått ner från åtta år till tre och att paret som nu ska betala 3000 kronor mindre till banken får den summan att disponera varje månad.
Detta gör det möjligt för dem att betala sitt yngsta barns dagisplats utan att den nya familjemedlemmen påverkar deras ekonomi nämnvärt.