Attefallshus – lösningen för unga eller cyniskt utnyttjande av bostadskrisen?

Publicerad av

De var tänkta som ett extra boende för vuxna barn eller till kortidsuthyrning, men nu byggs Attefallshus för att skapa eftertraktade bostadsrätter i tätbefolkade områden.

I juli 2015 godkändes en ny komplementbyggnad på den egna tomten som inte kräver byggnadslov. Attefallshus, kallas det, efter dåvarande bostadsminister Stefan Attefall.  Ett Attefallshus får maximalt vara 25 kvadratmeter stort och är godkänd som permanentbostad om det har alla funktioner som ska finnas i en bostad, till exempel kök och badrum. Boverkets byggregler, BBR, och Europeiska konstruktionsstandarder, EKS, måste följas när det byggs.

Det betyder att familjer med en stor trädgård kan välja att bygga till ett litet extra hus på tomten som sedan kan hyras ut. Men det betyder också att villa-tomter kan köpas upp med syfte att bygga ett eller flera parhus som i kombination med ett attefallshus kan bilda en liten bostadsrättförening.

Tidigare i år har Attefallshus byggts och sålts som permanentbostäder i Stockholmsförorten Huddinge.

Nu berättar Sveriges Radio P1 om hur en byggare i Bromma i västra Stockholm nu planerar att sälja Attefallshus som bostadsrätter för cirka två miljoner svenska kronor. Grannen är mindre nöjd, istället för en grannfamilj, får han sex nya. Den gamla fruktträdgården har fått ge plats för nybygge som han inte menar passar in i grannskapet.

Ola Månsson, vd för branschorganisationen Sveriges byggindustrier säger till radion att han tycker att det är uppfinningsrikt och ett bra sätt att skapa fler bostäder, förutsatt att man håller sig till byggnadsreglerna och kommer överens med sina grannar. Han tror att modellen med Attefallshus som små egna villor i bostadsrättföreningar kan sprida sig i tätbebyggda områden som Göteborg, Malmö och Stockholm, men även i Uppsala där det finns en tradition av att ha inneboende studenter.

Intresset från främst unga bostadsökande skapar en naturlig marknad för alternativa boenden, men två miljoner kronor för 21 kvadratmeter är mycket pengar för något som i praktiken är en glorifierad lekstuga.  Ser vi verkligen lösningen på bostadskrisen eller ännu ett cyniskt försök att sko sig på desperata unga som hamnat utanför bostadsmarknaden?