De skrev sin Sökessannons på vers

Publicerad av

skansenkrona

Tom och Jennifer heter vi

Som er hyresgäst vill bli

Ett glatt och skötsamt par

Som ni kommer älska i alla era da´r.

Efter tre år som par känner 21-åriga Tom och Jennifer att det är dags att flytta hemifrån och skaffa ett eget hem. Men bristen på lediga lägenheter i Göteborg gör detta enklare sagt än gjort.  Var finns hjälp till att söka en lägenhet, hur når man ut med en annons och hur får man hyresvärdarnas uppmärksamhet?

  • Jag kände att jag måste göra något. Jag skriver en hel del dikter på fritiden, så det kom naturligt att försöka med det, berättar Jennifer för Dig och din bostad.

Dikten, som publicerades på BostadsPortal och Blocket, blev deras sökesannons, en beskrivning av dem själva och deras önskemål för framtida hem. Och responsen lät inte vänta på sig, på bara några dagar hade dikten delats över tjugo gånger på Facebook och har i dag nått omkring 35 000 människor via Bostadsportal.

  • Det var jätteroligt, jag var osäker på om folk gillade dikter, men det var ju ett jättestort gensvar, säger Jennifer.

Tom jobbar som montör på Volvo i Torslanda om natten,

Med en stadig hand om ratten.

På kvällen blir det fotboll och häng med vänner,

Och andra som vi känner.

Ordning och ansvar värderas högt,

Med oss slipper ni både lukt och fukt (Då vi är rök- och djurfria)

Kommentatorfältet speglar både den goda bild av sig själva de lyckats sprida ”Jag önskar er lycka till, det var så fint skrivet. Kan någon motstå det.” men även sorg över hur dagens bostadsmarknad påverkar unga: ”Det är så fint så man blir tårögd. Det är så tragiskt att fina ungdomar inte får en bostad. Hoppas någon kan hjälpa er”.

Trots den stora responsen har de fortfarande inte fått napp på sin annons, men hoppas ändå att spridningen snart kan ge resultat.

Deras råd till andra som söker är att det är viktigt att sticka ut och vara annorlunda, att synas på så många plattfromar som möjligt och be om hjälp och utnyttja alla kontakter man har för att hitta bostad.

De har många vänner som sitter i samma sits som de själva, bor hemma och letar efter en billig, mindre lägenhet. Enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen saknar 350 000 unga vuxna bostad. Den statliga myndigheten Boverket har bedömt att det behövs byggas 76 000 bostäder årligen de närmsta fem åren, för att ge alla en chans till en egen lägenhet. Och i Göteborg är bristen på små lägenheter stor. Det saknas studentbostäder och andra passande lägenheter för unga. Det skapar i sin tur en bostadsmarknad där det som erbjuds ofta är korta kontrakt och dyra andrahandslägenheter.

  • Många som hyr ut i andra hand vill ha en stor förskottssumma, exempelvis tre månader i förskott, eller tar ut väldigt hög hyra för en möblerad andrahandslägenhet. Det är förfärligt, säger Jennifer.

Jennifer gillar att ha många bollar i luften, och håller alltid sina löften.

Registercentrum och Estrella är jobben hon har,

Men målet som beteendevetare finns kvar.

Förhoppningsvis blir det GU till hösten,

Vi får hålla tummarna att hon kommer in på kursen.

Jennifer kom in på önskekursen i kriminologi på Göteborgs Universitet, som en del av utbildningen i socialpsykologi och drömjobbet beteendevetare, och Tom trivs bra på Volvo, både med arbetskamrater och arbetsuppgifter. Han har till och med kommit in i dygnsrytmen, med nattarbete, där han ibland sover dagtid, och ibland håller sig vaken hela dygnet. I dag är en sådan dag.

  • Jag har varit vaken i 23 timmar, säger han och ser oförskämt pigg ut. Det passar extra bra eftersom Jennifer haft en kort dag på universitet så att de fått lite tid tillsammans.

Det är något de saknar i vanliga fall. Det är inte alltid lätt att finna tid mitt i jobb och studier, speciellt inte när man bor hemma hos mamma och pappa. Jennifer, som vuxit upp i Kungälv, pendlar en timme med buss dagligen, vilket ger dem ännu mindre tid för varandra.

-Vi vill gärna få chansen att visa vårt ansvar och skapa vårt eget hem. Och det vore skönt med egen-tid och att bara få rå om varandra, säger de i mun på varandra.

En etta eller tvåa på minst 35 kvd i vårt kära Göteborg,

Hade fått oss att känna allt utom sorg.

Gärna centralt men andra områden kan accepteras,

Precis som att vår maxhyra på 6500kr i månaden kan diskuteras.

Guldheden är önskeområdet, speciellt för Tom, men de är realister. Många vill ha de centrala områdena, det vet de.

  • Men om vi fick beställa drömlägenheten, så skulle det vara en central etta eller tvåa, 50 kvadratmeter… med balkong, säger de, igen i samklang, och utstrålar ung kärlek och harmoni.

Det är svårt att se hur någon inte skulle vilja ha dem som hyresgäster, men när bostadskonkurrensen ser ut som den gör handlar den stora kampen inte om att bli vald utan om att överhuvudtaget bli sedd av hyresvärdarna. Men Tom och Jennifer har med sin poetiska annons tagit ett första steg emot målet och visat att de är redo för ansvaret med en första lägenhet och en framtid tillsammans.

Vi bor i våra föräldrahem,

Det är dags att säga tack o lämna dem.

Åldern är 21 på oss båda två,

Vi som längtar hett efter en egen liten vrå.

För att starta vårt eget äventyr,

Där våra drömmar styr.

riverrafting


Fem snabba tips till hjälp för dig som söker lägenhet

  1. Våga sticka ut!

Gör något annorlunda, gör en film, klä ut dig till din hobby, teckna en serie eller skriv en dikt.

  1. Ge av dig själv!

Våga vara personlig, bara för att du ska presentera dig från din bästa sida behöver du inte vara tråkig.

  1. Använd dina nätverk!

Du har fler resurser än vad du tror. Använd dina sociala nätverk, och be din familj och vänner om hjälp att söka efter boende till dig. Tillsammans kan ni nå ut till många fler.

  1. Lägg ut bra bilder!

Det finns inget som fångar blicken som en bra bild. En bild kan både väcka drömmar och förmedla känslor på ett sätt som ord sällan kan.

  1. Sök brett!

Var inte för inskränkt när det gäller dina önskemål. Genom att söka i ett större område ökar du dina chanser dramatiskt och vem vet, kanske du finner din drömlägenhet där du minst anar det!

Och kom ihåg: använd BostadsPortal för att finna lediga lägenheter från hela Sverige. Följ oss på Facebook och Twitter, eller prenumerera  gratis på ett bevakningsmail och få nya objekt som passar just dig, fler gånger om dagen.  Vi finns också redo på e-post och FAQ om du behöver hjälp till att söka efter din kommande drömlägenhet.