Så byter du enkelt lägenhet

Publicerad av

Det kan verka som ett stort projekt att byta lägenhet: men så länger du håller tungan rätt i mun och utrustar dig med ett stort föråd av tålamod, så kommer du lyckas!

Ibland är det inte något mer att göra. Det som en gång var så perfekt fungerar inte längre. Du och ditt hem har helt enkelt vuxit ifrån varandra.

Nu går du och dagdrömmer dagligen. Du vet ju precis vad du och familjen behöver; en större lägenhet i en annan stadsdel. Kanske en balkong. Parkeringsplats. Men dina poäng, och år i kön på ditt bostadsbolag, räcker inte för att du ska komma ifråga för de lägenheter du vill ha. Så vad kan du göra för att få din drömlägenhet?

Det första du ska göra är att se din nuvarande lägenhet som en lösning istället för ett problem. För även om du inte längre vill bo kvar, så finns det andra som gärna skulle vilja  byta lägenhet med dig.

Vadå lägenhetsbyte?

Packa ner ungarna och byt lägenhet
Så byter du enkelt lägenhet

Livet består av förändringar. De flesta svenskar flyttar i genomsnitt elva gånger under sin livstid, och det  för att hemmet vi bor i måste passa in i det liv vi lever.

Det kan vara så att barnen flyttat ut och du vill byta din nu allt för stora lägenhet mot en mindre, eller att du går igenom en skilsmässa och ni behöver flytta från en lägenhet till två nya. Det kan också vara så att du ska flytta ihop med din pojkvän och ni har två ettor som ni vill byta mot en trea. Hos Bostadsportal är alla kombinationer möjliga, så pröva vår sökmotor för byteslägenheter för att se vilka av de annonser som ligger ute just nu som passar dig.

Hur går det till?

  1. Första steget är att skriva din annons. Börja med en kort rubrik som fångar blicken  hos den som läser. Här kan du få fler tips om för hur du skriver en bra bytesannons.
  2. Fyll i frågeformuläret: klicka i hur många rum du har, antal kvadrat, balkon eller inte, o.s.v. Beskriv också din lägenhet så målande, men ärligt, som möjligt. Tänk på att det du gillar bäst med lägenheten nog också faller någon annan i smaken. Kom ihåg bra och ljusa bilder!
  3. Hitta en annons som du vill byta med. Och ta kontakt med dem!

Direkt eller triangelbyte

triangelmanDu kan byta på två sätt. Det ena kallas direktbyte och är när ni är två personer som byter med varandra. Det kan handla om en lägenhet som byts mot en annan, eller när en lägenhet byts mot två andra med samma ägare. Det andra sättet kallas triangelbyte och innebär att ni är tre som byter lägenhet med varandra. Hushåll A får lägenhet B,  Hushåll B får C medan C får A:s lägenhet.

Sen då?

Kom ihåg att det är viktigt att du söker- och får – tillstånd att byta lägenhet. Detta ska du göra hos din hyresvärd. Om du inte har tillståndet klart finns risken att du hittar din perfekta byteslägenhet, men att de inte vill vänta medan du får pappersarbetet avklarat, och så missar du chansen till det perfekta bytet!

Vem får byta lägenhet?

Alla som äger en bostad får byta bort den. Men även den som hyr en lägenhet kan få byta, så länge du får godkänt av fastighetsägaren. Det säger hyreslagen. Det som krävs är att du har ett godtagbart skäl.

Det kan till exempel vara att du fått ett jobb eller kommit in på studier på en annan ort, att din ekonomi förändrats, att du håller på att skiljas eller att familjen väntar tillökning. Många hyresvärdar godkänner din ansökan oavsett skäl så länge du är utan anmärkningar, men andra är hårdare. Då kan du få din sak prövad i hyresrätten. Men kom ihåg att det kan ta tid.

Du kan även byta lägenhet för en kortare tid, så kallat lånbyte. Det kan till exempel handla om att du ska läsa ett år i en annan stad, eller pröva på ett nytt jobb. Då handlar det om att få tillstånd på som sätt som vid andrahandsuthyrning från hyresvärden.


Viktigt att komma ihåg:

Ha dina papper i ordning när du ansöker om rätt till byte. Du behöver folkbokföringsbevis, kopia av kontraktet, och bytesblankett där du fyller i dina skäl att vilja byta lägenhet. Om inte din hyresvärd har en på sin hemsida kan du hämta en blankett från hyresgästföreningen här.

Ljug aldrig i din ansökan. Du riskerar att förlora både det gamla och det nya kontraktet.

Kontrollera att den du vill byta med också har kontrakt och godkännande av sin hyresvärd innan du själv säger upp ditt kontrakt. Du vill ju inte vara den som står utan lägenhet efter att din motpart skrivit kontrakt med din hyresvärd.

Kom ihåg att besiktiga din nya lägenhet och få alla tidigare skador noterade så att du inte blir ersättningsskyldig för dem.

Betala aldrig för bytet. Det är olagligt och du riskerat att bli av med rätten till din nya lägenhet om det upptäcks. Om du sen när du flyttar försöker att få ut pengar svart riskerar du faktiskt fängelsestraff!

En del hyresvärdar kräver hemförsäkring, så kolla upp om du kan flytta med din gamla eller behöver en ny.


Om du har fler funderingar kan du alltid titta på våra vanliga frågor på BostadsPortal eller kontakta oss vår kundtjänst på e-post:  info@bostadsportal.se