Skydda dig mot annonsfusk

Det finns en enkel tumregel att följa när du ska hyra en lägenhet: Om det verkar för bra för att vara sant, så är det säkert det också. Det vet du ju redan.

Men bristen på lediga lägenheter gör att man ibland måste satsa även på osäkra kort. Och det är ok, så länge som du tar vara på dig själv. Med de här enkla knepen kan du beskydda dig från oseriösa annonsörer och onödiga utgifter från början till slut medan du letar nytt boende.

fuskannons
Illustration: Nikolaj Munk

Avslöja fuskannonsen

Gör en bildsökning. Google har en bra sökfunktion för bilder som gör att du kan se om foton i annonsen har dykt upp i andra annonser tidigare. Ofta är bilderna i fuskannonser lite för flashiga, precis som lägenhetens adress, och hyra, är lite för bra för att vara sann.

Om hyresvärden vill ha en förskottsbetalning redan innan visning, eller kräver pengar för att visa lägenheten, så är det en stor varningssignal. Du ska aldrig betala deposition, förskottshyra etc. innan hyreskontraktet är underskrivet av båda parter.

Bor den som hyr lägenheten utomlands och kräver förskottsinbetalning till ett utländskt konto är det verkligen dags att dra öronen åt sig.  Ställ frågor om varför uthyraren väljer att hyra ut i andra hand. Var vaksam om uthyraren försöker stressa dig till att betala och skriva under kontraktet.

Kräv legitimation. Men även om personen lämnar sitt personnummer eller kontonummer så är det inte en 100 procentig garanti. Polisen varnar för bedragare som satt i spel att träffa unga människor och visa foton på lägenheter, och sedan begärt pengar i kontant, innan de hunnit upptäcka att det inte existerar någon ledig lägenhet.

Är den som vill hyra ut verkligen skriven på och boende på adressen han eller hon vill hyra ut? Detta kan du enkelt kolla upp genom att ringa skatteverket eller söka på Ratsit. Här får du bland annat se ålder och kön på den som är skriven på adressen, så att du kan se om det är samma person som lagt upp annonsen.

Gör en sökning på Eniro också. Vilket telefonnummer står på adressen? Om det  är ett annat än i annonsen så ring upp och fråga om lägenhetsinnehavaren vill hyra ut eller inte. Kom ihåg att alltid vara vänlig och börja med att berätta varför du ringer, för om det är en fuskannons är innehavaren av lägenheten troligtvis lika oskyldig som du.

När du slagit fast att hyresvärden bor på adressen kan du sända ett mail till fastighetsbolaget eller bostadsrättföreningen för att kontrollera om han eller hon har ett tillstånd att hyra ut lägenheten i andra hand.

Kom ihåg: Hyr aldrig en lägenhet du inte sett. Betala inte innan ni båda skrivit under kontraktet och du fått tillträde till lägenheten.


När du väl bestämt dig att tacka ja till lägenheten finns det fortfarande några viktiga punkter du bör komma ihåg innan kontraktet skrivs under. Läs: Ny som hyresgäst? 9 goda råd och få praktiska råd om dina rättigheter och skyldigheter som hyresgäst, både praktiskt och juridiskt.

När du söker bostad i andrahand på BostadsPortal så gör vi redan en kontroll av de egna annonser vi lägger upp på sajten. hitta_en_studentbostadVår kundtjänst genomgår alltid hyresannonserna innan de godkänns och publiceras. Vi har också ett valideringsystem i samarbete med seriösa annonsörer. Men det räcker inte alltid som garanti. Du får därför gärna kontakta oss på BostadsPortal om du tycker att något ser misstänkt ut, så att vi kan vidta åtgärder för att förhindra att våra bostadsökande blir drabbade.

One comment

Kommentarer inaktiverade.