Sökesannonsen kan bli ditt visitkort

Publicerad av
Använd din Sökesannons som visitkort
Sökesannonsen kan ge dig en klar fördel i jakten på bostad. Foto: Colourbox

”Fick bostad snabbt och enkelt via bostadsportalen genom att lägga in en Sökesannons!”

Så skrev en nöjd kund som hittade sin nästa hyreslägenhet tack vare en Sökesannons på Bostadsportal.

Och han är inte den enda. Varje dag drar nya personer nytta av att annonsera sig själva som potentiella hyresgäster, genom att skapa en Sökesannons.

Och varför inte?

En Sökesannons är på en gång ditt visitkort och din önskelista på bostadsmarknaden. Den betyder att du så fort du har skapat din annons blir synlig för hyresvärdar som annars aldrig skulle veta att du fanns. Hyresvärdar som just nu sitter och letar efter sin nästa hyresgäst.

Du kan också direkt matcha din sökning med passande annonser på hyreslägenheter, utifrån de önskemål du skrivit in i Sökesannonsen.

Din Sökesannons letar åt dig

När du fått till en bra Sökesannons så kan hyresvärdar direkt se att du svarar till deras önskemål.

Av erfarenhet vet vi att hyresvärdar letar efter personer som är pålitliga, både ekonomiskt och personligt.

Det betyder att du gärna ska ge exempel på detta, hur du kan betala hyran, till exempel genom att berätta om ditt arbete, eller, ännu hellre, genom att kunna hänvisa till referenser hos tidigare hyresvärdar. Om du har betalningsanmärkningar så ska du inte ljuga om det, eftersom det snabbt kommer att avslöjas.

Du kan också göra det genom att berätta om din personlighet, dina fritidsintressen och varför du vill flytta.

Läs gärna igenom de befintliga Sökesannonserna på Bostadsportal för att få inspiration till sin annons.

Hyresvärdar vill ha hyresgäster som bor längre perioder och som kan vårda deras lägenheter, så ge exempel på varför just du är en sådan hyresgäst.

Din Sökesannons ska sticka ut

Du är inte den enda som skrivit en Sökesannons. Därför är det viktigt att du skiljer dig från mängden, så att hyresvärdarna direkt lägger märke till dig. Till din hjälp har du i första hand två redskap: Din rubrik och ditt foto.

Ett foto är det som drar blicken till sig först på en webbsida, och ett bra foto gör hela skillnaden på om din Sökesannons blir klickad på eller inte. Tänk på vad ditt foto ska utstråla, och låt bli att ta ett snabbt foto med mobilen i badrumspegeln innan du trött går till sängs. Det här fotot är lika viktigt som det du sänder med en ansökning till ett nytt jobb.

Det är heller inte lämpligt att skicka med en bild som kunde användas på en dejtingsajt, eftersom du förmodligen inte letar efter en ny partner, utan en ny hyresvärd. Tänk istället på vad för ett intryck du vill ge: den ideala hyresgästen. Du kanske ska använda ett foto taget på en fritidsaktivitet, eller tillsammans med din familj. Ett bra svart-vitt foto kan också skilja sig från mängden, eftersom många annonser använder gryniga färgfoton tagna med mobilen.

När det gäller din rubrik så bör du återigen tänka på vem läsaren är.

Du har tre till fem ord att beskriva dig själv på ett sätt som ska dra till sig hyresvärdarna. Vad de vill veta: Att du har en trygg ekonomi och att de kan lita på dig. Vilka ord som passar in på dig kan ge detta intryck?

Utnyttja klichéerna. Har du ett arbete som utstrålar trygghet? Skriv det. Kommer du från en del av Sverige som oftast betraktas som ”trevligt” som Göteborg, eller ”tryggt” som Värmland, så skriv gärna det. Även om dina vänner kallar ditt frimärkssamlande hopplöst tråkigt så kanske en hyresvärd ser det som något positivt. Också aktiviteter som tyder på engagemang och pliktimedvetenhet är något du ska ta fasta på när du beskriver dig själv.

Din Sökesannons är din vän

Låter det svårt? Be en vän beskriva dig med fem ord, och använd några av dem.

Och slutligen: Beskriv dig gärna med en smula humor. Dina nya grannar ska ju gilla dig också. Du kan till exempel lära av det här unga paret som skrev hela sin Sökesannons på vers!