Hyr ut i andrahand till en student

Kan du hyra ut i andrahand till student?
Många studenter söker tak över huvudet vid terminstarterna. Foto: Colourbox

Snart är det dags för en ny studietermin och många unga letar efter hyreslägenheter just nu. Om du tänkt dig att hyra ut i andra hand till en student- eller någon annan- så kommer här några snabba punkter för att du ska komma igång:

Vad du behöver veta

 1. Först behöver du ett tillstånd från din hyresvärd för att hyra ut. Tillståndet gäller för en uthyrningsperiod så om den ska förlängas eller om du får en ny hyresgäst behöver du ett nytt tillstånd. Du kan finna mer information och en ansökningsblankett hos hyresgästföreningen. Här kan du även hitta information om vad du kan göra om hyresvärden säger nej.
 2. Du blir hyresvärd till den som hyr i andra hand och är därför fortfarande ansvarig för lägenhetens skick och att hyran betalas i tid. Kom ihåg att det är ditt förstahandskontrakt som är i fara om din hyresgäst inte sköter sig.
 3. Kontrollera hyresgästens ekonomi är stabil. Be din kommande hyresgäst att göra en kreditkontroll på sig själv, det är kostnadsfritt en gång om året, och be att få se den. Då kan du se om hyresgästen har kreditanmärkningar. Be även om referenser från tidigare hyresvärdar.
 4. Skriv kontrakt. Du kan finna kontrakt bland annat på Hyresgästföreningens hemsida. Ska hyresgästen bo mer än 2 år så se till att det finns en klausul om att hyresgästen ger upp besittningsskyddet.
 5. Ta ut skälig hyra. Du kan göra ett påslag på 10-15 procent om du hyr ut en möblerad lägenhet. Om du tar ut mer riskerar du att bli återbetalningskyldig.

Redo att skriva din hyresannons?

 1. Gå in på Bostadsportal och titta på Sökesannonserna så ser du snabbt vad som efterfrågas. Du kan se även se hur andra skrivit hyresannonser för att hyra ut i andrahand på Bostadsportal.
 2. Skriv din hyresannons. Det kan du enkelt och kostnadsfritt göra här.
 3. Kom ihåg bra foton! Vi tipsar om hur du ska göra på bloggen i BostadsPortalens lilla fotoguide.

  Foto: Colourbox
 4. Bevaka din e-post på Mina sidor så att du inte missar när du får svar på din annons.Välj ut de sökande som verkar intressanta och kontakta dem. Lycka till!

Här är BostadsPortals sidor med studentbostäder på Facebook:

Vi har förstås  många fler sidor och grupper på Facebook riktade till olika bostadssökande i hela landet. Här söker unga och gamla hyresbostäder och här annonseras också hela tiden nya annonser ut via BostadsPortal på Facebook.  Här kan du också komma i direkt kontakt med studenter. Eller så kan du gå in bland våra Sökesannonser och finna alla de som längtar efter en lägenhet som din och sedan kontakta någon av dem.

Lycka till!