Kan du tänka dig att ha en student som inneboende?

Kan du tänka dig att ha en student som innebeonde?
Foto: Colourbox

Det råder stor bostadsbrist för unga människor, speciellt i de stora studentorterna. På Bostadsportal kan vi se en ökad aktivitet bland studenter som söker boende runt terminstarterna och för många av dem kan att vara inneboende vara en drömlösning.

Allt fler familjer och ensamstående väljer att dryga ut kassan genom att hyra ut ett rum i bostaden till en student. Kanske du är en av dem? Det här är vad du behöver tänka på:

  • REFERENSER: Unga människor har oftast bott hemma hos sina föräldrar, men du kan ändå be om telefonnummer till exempelvis tidigare arbetsgivare och lärare som kan ge en bild av den person som du ska ha boende hos dig. Prata gärna också med föräldrarna, så att du vet att de till exempel kan garantera hyran om den inneboendes pengar plötsligt sinar.
  • HYRA: Du kan kräva hyra i förskott, men kom ihåg att hyran ska vara skälig, alltså  att den hyra du tar ut motsvara den hyra du själv betalar för ytan du vill hyra ut. Om det är ett möblerat rum kan du lägga på 10-15 procent, och du kan även lägga till för dina utgifter för exempelvis delad el, internet och kabel-tv.
  • HARMONI: Prata igenom era förväntningar. För den som precis blivit student kan det vara svårt att veta vad det kommande året för med sig. Många studenter känner sig ensamma, eller saknar vänner och familj, och isolerar sig kanske på rummet första tiden. Andra har fullt med studier och aktiviteter. En del drygar ut studiemedelen med extrajobb på kvällarna. Därför är det viktigt att från början vara klar med vilka regler som ni båda ska följa, när det gäller gemensamma utrymmen, oväsen, nattgäster o.s.v. så att inte uppstår onödiga konflikter längre fram.
  • KONTRAKT: Skriv också in de gemensamma reglerna i kontraktet. Du kan hitta kontrakt för rum exempelvis hos hyresgästföreningen.

Du kan finna studenter som söker efter bostad i din stad bland Bostadsportals Sökesannonser, och därefter kan du enkelt och gratis skapa din uthyrningsannons och finna din framtida hyresgäst.