Så skriver du en bättre Bytesannons

Vill du komma igång med att byta bostad på BostadsPortal men känner dig osäker på hur du ska skriva annonsen?

Overtime
Foto: Colourbox

Så kommer våra bästa råd för att skriva din bytesannons här:

  • Tänk på vad du själv tittar efter i en annons. Gå in på BostadsPortal och kolla igenom Bytesannonserna. Du kommer att upptäcka att de du själv dras till är annonser med många bilder och långa beskrivningar.

Lägg till bilder

  • Alltid viktigast: Foton. Du kan få råd och hjälp om hur du ska fotografera i vår Fotoguide. Ta gärna och rita en planlösning om du inte har någon, det finns många ritprogram som du gratis kan finna på nätet.

Starta med att ladda upp en eller flera bilder. Bilder skapar intresse och väcker nyfikenhet.
Det är enkelt att lägga över dina foton från mobilen, men kom ihåg att välja ljusa bilder som också ser bra ut på en dataskärm.

När du lägger upp dina bilder så kan du välja att ”tagga” dem genom att först välja rum (exempelvis toalett, kök, exteriör) och sedan välja upp till fyra nyckelord för att beskriva bilden och rummet. Nyckelorden är fria, men tänk gärna ord som beskriver det du inte kan se tydligt som parkettgolv, golvvärme eller nya vitvaror.  De här orden kan sedan andra som letar byteslägenheter söka på och därmed lättare finna din lägenhet!

Tänk på din rubrik

  • Rubriken är det första man ser. Här ska du ge läsaren en anledning att klicka vidare. Skriv kort och kärnfullt. Tänk på att långa rubriker klipps av när de visas på vissa plattformer så se till att de första orden är de viktigaste.

Eftersom din annons bara kommer att visas bland andra Bytesannonser behöver du inte skriva ”byte” i rubriken. Att skriva ”förstahandskontrakt”, eller ”Stockholm mot Göteborg” är heller inte att utnyttja din rubrikplats maximalt.

Använd hellre möjligheten att  marknadsföra lägenheten redan i rubriken: ”Romantiskt Hemingwaylya” eller ”kokvrå med jacuzzi”. Något som ger en reaktion och ett klick.

Beskrivning av ditt boende

  • Beskrivningarna av ditt nuvarande (och ditt önskade) boende är viktiga och därför ska du utnyttja möjligheten att  skriva så mycket som möjligt. Du sparar tid och kraft på att vara tydlig här; dels får du fler intresserade om du gör en utförlig beskrivning, dels slipper du svara på upprepade frågor från personer som har andra krav. Du ger också en viktig signal om hur seriös du är när du tydligt kan beskriva vad du har och vad du letar efter.

Du kan börja med att i texten beskriva helhetsintrycket av lägenheten som helhet i ett par meningar och sen gå igenom rum för rum med enkla beskrivningar (”vardagsrum som kan delas upp i två ytor med bokhylla”,” kök stort nog för ett fyramansbord”) så att den som läser kan ”se” hur lägenheten är uppbyggd. Vad ingår i lägenheten: diskmaskin, mikrovågsugn, golvvärme etc. Beskriv också golvmaterial och färger. Är det inglasad balkong? Nytapetserat? Det är svårt att se detaljer på foton, så allt med hög klass ska du alltid nämna, så fler blir intresserade.

  • Omgivningen är också viktig. Affärer, skolor, dagis, kollektivtrafik. Har du bra grannar kan du nämna det, eller om huset har gemensamt internet/TV-utbud. Glöm heller inte gemensamma lokaler, tvättstuga och uteplatser. Finns det en grillplats? Nära till motionsspår?

Varför vill du byta din lägenhet? Skriv något kort så att den som läser kan se att du är seriös och inte bara ”testar marknaden”. Om du beskriver din motivation så vet den som läser att det inte är lägenheten du vill flytta ifrån utan att det är dina behov som förändrats.

Fyll i detaljer och matcha förväntningarna

Kom också ihåg att se till att detaljerna (balkong, badkar, etc.) är utfyllda. Det finns många som väljer bort annonser där det inte står våningsplan och om det finns hiss, så glöm inte att fylla i det.

  • Ha tålamod och var tydlig. Det gäller under hela tiden du byter, inte bara när du skriver din annons. Att byta bostad kan ta mycket tid i anspråk, framförallt när det handlar om triangelbyten, där flera parter är inblandade. En del är mer motiverade än andra, så att ta kontakt med intressanta bytesannonsörer och prata igenom era förväntningar kan bespara dig mycket frustration och huvudvärk.  Kom också ihåg att hålla dina egna önskemål så öppna som möjligt; låt inte en liten detalj förstöra chancen för dig att finna ditt drömboende!

Dags att skriva din Bytesannons

Nu är du rustad till att börja skapa din Bytesannons. Vi önskar dig lycka till.

Du kan alltid få flera råd på vår blogg under Lägenhetsbyte, till exempel artikeln Så byter du enkelt lägenhet.

Om du har fler funderingar så kan du alltid vända dig till BostadsPortals Kundservice och FAQ och få svar via e-post eller telefon. Vi har även bytessidor på Facebook  inom de mest eftersökta områdena: