Hyr ut ditt hus/stuga på skidsemestern

Publicerad av

Nu är det snart sport- och påsklov!

Det må vara mörkt och kallt ute, men månaderna på väg till vårsolen går ofta fortare än vad man tro. Kanske just för att det är så många lovdagar under årets första halvår. Många väljer att resa utomlands under ledigheterna, men det finns en allt större grupp som väljer att semestra inom de svenska gränserna.

Därför är ditt boende extra eftertraktat under loven.

Har du en semesterbostad, en stuga eller lägenhet som står ledig under årets första månader så kan du hyra ut bostaden för en kort period och på så sätt få in lite extra pengar. Kanske under tiden du själv valt att åka till varmare breddgrader?

Så här många sökande finns det just nu på BostadsPortal som kan vara intresserade av just det boende du kan erbjuda.

Du skriver enkelt och kostnadsfritt en annons på BostadsPortal.

En bra rubrik och fina foton är det som får flest att klicka på din annons. I vår lilla Fotoguide kan du få flera tips för hur du ska ta rätt bilder – och när.

hyr ut stugan på skidsemestern
Har du en fjällstuga så är det nu du kan hyra ut till någon skidsugen.  Foto: Colourbox

Du kan hyra ut i många veckor

När du ska lägga ut din annons är det viktigt att komma ihåg att sport och påsklovet inte firas samtidigt i hela Sverige. Det betyder också att du kan hyra ut bostaden under flera veckor, så länge någon del av Sverige har lov.

Påsklovet ligger veckan före eller efter påsk, det vill säga runt vecka 12, och Sportlovet hålls från vecka 7 till vecka 11 i följande grupperingar:

  • Göteborg/Jönköping/Sjuhärad/Skaraborg/Ydre
  • Blekinge/Malmö/Fyrbodal/Halland/Kalmar/Kronoberg/Skåne/Södermanland/Uppsala/Örebro/Östergötland
  • Dalarna/Gnesta/Gotland/Stockholm/Södra Hälsingland/Värmland/Västmanland/Älvkarleby
  • Idre/NorraHälsingland/Norrbotten/Jämtland/Västerbotten/Västernorrland
  • Jokkmokk

(Du kan se en sammanställning av kommunernas sportlovsveckor på sportlov.org. )

Det betyder att du som har det rätta boendet faktisk kan hyra ut din stuga/lägenhet/hus under sammanlagt sju veckor; från mitten av februari fram till början av april.

Bor du nära en skidort?

Det är inte bara dags för vinterlov, den svenska klassikern Vasaloppet närmar sig också med stormsteg. Då är det många tävlande med familjer som letar efter ett tillfälligt boende.

Så om du har ett rum, en lägenhet, hus eller stuga som kan vara aktuell för andra att bo under skidsäsongen så kan du enkelt lägga upp en kostnadsfri hyresannons här på BostadsPortal.

Det stora Vasaloppet går av stapeln i början av mars, men redan i slutet av februari körs andra lopp som Ungdomsvasan och populära Öppet spår.

Att hyra ut i andrahand

Det är tillåtet att hyra ut sitt boende under kortare tid, exempelvis för att undvika dubbel hyra, vid studiestart eller under sommarlov.  Kom bara ihåg att de svenska reglerna säger att du måste söka om tillstånd från bostadsrättsförening eller hyresvärd när du hyr ut i andra hand.

Men om du bor i eget hus, eller har ett förstahands kontrakt på en lägenhet, och vill hyra ut ett enkelt rum så behöver du inget tillstånd. Det gäller även för semesterboende som man vill hyra ut veckovis. Då är det bara att komma överens om hyresperioden och hyra och skriva kontrakt.

När du hittat din hyresgäst genom BostadsPortal är det viktigt att komma ihåg att markera bostaden som reserverad eller uthyrd. Det gör du under Mina sidor. Så slipper du att få flera telefonsamtal från bostadssökare när bostaden redan är uthyrd.

Viktiga länkar