Så lyckas du med visningen av din hyresbostad

Publicerad av

Ska du hyra ut din lägenhet? Innan du som hyresvärd visar din bostad för möjliga hyresgäster kan det vara en god ide att läsa igenom våra rekommendationer för en lyckad visning.

BostadsPortals lilla hem-visningsguide:

Tio steg till en lyckad visning av din hyresbostad.

 1. Tala förväntningar. Redan när du pratar med den potentiella hyresgästen så kan du fråga om vad de vill ha ut av visningen. Vad är det för bostad de letar efter och varför? Informera dem om hur lång visningen kommer att vara, och vem eller vilka som kommer att vara där.
 2. Ha alla papper till hands. Var redo på att visa kontrakt och tillstånd till andrahandsuthyrning när det är relevant. Om du inte redan har ett kontrakt kan du ladda ner alla typer av hyreskontrakt gratis hos oss och även läsa mer om de regler som gäller vid uthyrning.
 3. Gör din bostad klar inför visningen. Börja med att plocka undan så mycket som möjligt. Tänk på att det ser bäst ut med mycket rena ytor, utan att det ser allt för tomt ut. Börja vid entrén. Rensa undan ytterkläderna och skorna på golvet i hallen, se till att alla toalettartiklar är undangömda i badrumsskåpet, dra undan duschdraperiet, göm undan sladdarna till elektroniken i vardagsrummet. Plocka undan allt överflödigt som TV-tidningar, fjärrkontroller, den bärbara datorn o.s.v. och puffa upp kuddarna. Detsamma gäller för kök och sovrum, rensa kylen från magneter, inköpslistor och annat, se till att det inte står någon disk, trasa eller borste framme. Plocka hellre undan för många prydnader än för få. Och var beredd på att visa källaren/vinden eller andra förvaringsrum. Till sist tänk på att växterna ser bäst ut om de fått vatten ett par timmar tidigare.
 4. Ljus, ljus, ljus. Dra undan persienner och gardiner. Tänd lamporna och byt ut svaga glödlampor.

  Chocolate and coffe
  Ta fram kaffe och kaka! Foto: Colourbox
 5. Doft, doft, doft. Det ska dofta friskt, men inte för starkt. Om du rengör badrum och köksavlopp så kom ihåg att inte alla uppskattar doften av rengöringsmedel så gör det några timmar innan besöket. En kvart innan visningen kan du öppna fönstren och vädra ut en sista gång.  Brygg en kanna frisk kaffe, och värm en kaka i ugnen.
 6. Få någon till att passa husdjuren. Tala med en vän som kan hjälpa dig passa katten, hunden eller giraffen under visningsdagen. Det kanske även finns någon som vill passa barnen?
 7. Skapa en mysig atmosfär och tänk på detaljerna. Köp friska blommor att ställa fram och ny frukt till fruktskålen.  Var noga med att ha rena handdukar i toan, tillräckligt med plats för att hänga jackan och ställa skorna.
 8. Stå redo med svaren. Var klar med information som rör området, bland annat avstånd till kommunikationer, affärer osv.
 9. Var ärlig under visningen. Dölj inte bostadens sämre sida. Utan visa gärna fram något som är lite negativt och sluta av med något annat som är väldigt positivt. Exempelvis ”Det kan vara att man hör tåget köra förbi om dagen men det doftar helt fantastiskt från det lokala bageriet om morgonen”.
 10. Informera intresserade när de kan förvänta ett svar. Tala med den som kommer till visningen om när du kommer att kontakta dem med ett svar. Sen ska alla informeras om beslutet när dagen väl kommer.  Med en annons på BostadsPortal så räcker det att du markerar lägenheten som uthyrd för att alla kontaktuppgifter på annonsen ska döljas och information om att den är uthyrd kan sändas till alla som visat intresse i lägenheten.

Lycka till med visningen!

Med vänliga hälsningar

BostadsPortal

Har du några frågor eller kommentarer till denna lilla guide kontakta oss gärna på e-post info@bostadsportal.se!

En kommentar

Kommentarsfunktionen är stängd.