Ny som hyresgäst? 9 goda råd

Publicerad av

Har du fått din första lägenhet via BostadsPortal? Grattis, här kommer några praktiska råd om hur det fungerar, rent praktiskt och juridiskt.

Ny som hyresgäst? 9 goda råd
Ny hyresgäst? Foto: Colourbox

För den som är ny på bostadsmarknaden är det många regler att sätta sig in i, och den första tiden som hyresgäst kan vara förvirrande för alla, oavsett om du flyttat hemifrån på grund av studier, arbete eller för att bo ihop med sitt livs kärlek. Därför har vi här
sammanställt några förhållningsregler för att förenkla din tid som hyresgäst:

  1. Se till att du har ett skriftligt hyreskontrakt. Muntliga avtal gäller enligt hyreslagen, men det är alltid lättare att bevisa vad ni kommit överens om i skriftlig form.
  2. Du kan flytta in klockan tolv samma dag som hyresavtalet börjar gälla. Om det är en helgdag är det dock första vardagen efter som är inflyttningsdag, om du inte kommit överens med hyresvärden om något annat.
  3. Besiktiga lägenheten tillsammans med hyresvärden, eller be om en kopia av besiktningsprotokollet. Dubbelkolla så att alla skador i lägenheten finns med, ta gärna foton, och lämna de uppgifterna till hyresvärden.
  4. Kom ihåg att betala hyran. Du kan faktiskt förlora ditt förstahandskontrakt om du inte betalar i tid. Hyresvärden brukar skicka ut hyresavier till hyresgästerna, men du är skyldig att betala hyra även om du inte fått hyresaviet.
  5. Teckna en hemförsäkring. Se till att försäkringen täcker exempelvis skador och olycksfall. Om du inte har en hemförsäkring riskerar du att bli ersättningsskyldig vid stora skador som exempelvis brand och vattenskador.
  6. Du har rätt att sätta din personliga prägel i din hyreslägenhet, genom att exempelvis måla om. Men det ska ske fackmässigt, och vara i neutrala/godkända färger. Risken är att om det inte gjorts bra nog så kan du att bli ersättningsskyldig när du flyttar ut, så prata alltid med din hyresvärd först.
  7. Du är skyldig att ta hand om din lägenhet, men normalt slitage är hyresvärdens ansvar. Det betyder att du kan kontakta din hyresvärd när spisen eller duschen krånglar, och det gäller speciellt när det är något som kan orsaka bestående skador, så om du exempelvis tror att du fått en vattenskada ska du genast kontakta hyresvärden.
  8. Du har rätt att ta inneboende eller flytta ihop med någon utan din hyresvärds godkännande. Samtidigt är det det namn som står på kontraktet som ansvarar för att ni inte stör eller bryter andra regler. Om du har fest till exempel, så pratat gärna med grannarna och få deras godkännande. Det finns faktiskt inga konkreta regler för hur hög musik man får spela eller hur sent man får hålla på. Men du är skyldig att visa hänsyn och inte störa dina grannar, oavsett tid på dygnet.
  9. Din hyresvärd får inte gå in oanmäld i din lägenhet. Men om det exempelvis ska repareras i lägenheten ska du ge tillträde till hyresvärden. Detta gäller också om lägenheten ska visas för potentiella hyresgäster efter att du sagt upp kontraktet.

(Källa: Hyresgästföreningen)