Tips vid försäljning: Dra av visningskostnad

Publicerad av

När du ska sälja ditt boende blir det allt mer vanligt att du först fixar till bostaden så att den visas upp från sin bästa sida för potentiella köpare, oftast kallat homestyling eller homestaging. Men visste du att du får dra av utgifter för homestylingen när du sedan deklarerar vinst/förlust i samband med försäljningen?

Tips vid försäljning: dra av visningskostnad
Dina utgifter för visningen kan vara avdragsgilla Foto: Colourbox

Det gäller vid all försäljning av privatboende, till exempel småhus, ägarlägenhet eller bostadsrättDu kan alltså dra av utgifter du får av att anlita ett inredningsföretag, eller en fotograf, men också om du själv hyrt tillfälliga möbler, mattor eller växter till visningen.

Skatteverket skiljer på utgifter som har samband med ditt normala boende och de som har en direkt koppling till visningen. Du får därför inte göra avdrag för homestyling för möbler du väljer att behålla, för reparationer, trädgårdskötsel eller för flyttkostnader.

Vad Skatteverket godkänner:

  • Utgifter för konsultation och fotografering
  • ommöblering
  • lån eller hyra av möbler, mattor, konst, gardiner etc. under visningen
  • tillfällig magasinering av möbler och annat bohag under visningen

Ledordet här är alltså att dina utgifter ska ha direkt koppling till visningen, och inte vara ett förberedande led i flyttningen till en annan bostad. Det betyder att du behöver ha en fakturaspecifikation från ett inredningsföretag eller liknande för att visa att magasinering av dina möbler just är tillfälligt i samband med visningen. Du kan läsa mer om reglerna på Skatteverkets sida om homestyling.

Kom ihåg att du kan få mer tips på bloggen om hur du gör din visning lyckad!