Gör din lägenhet ”bytesklar” i tio steg

Publicerad av

Att byta bostad är för de flesta en rätt lång process. Det tar kanske veckor  från att du funnit någon att byta med och att de får tid och möjlighet att se den, speciellt om det handlar om att byta mellan olika städer. Och det är svårt att hålla en bostad visningsklar längre tid samtidigt som man lever i den.

Gör din lägenhet bytesklar i 10 steg.
Dags för visning? Så här hinner du med städningen. Foto: Colourbox

Därför får du här fusklistan över de viktigaste område som du ska tänka på: vilka ytor som bör vara rena, och vilka papper du ska ha tillgängliga.

Så håller du lägenheten visningklar medan du bor i den:

  1. Förstahandsintrycket. Det ögonblick som en person kommer fram till din dörr och välkomnas in kan mycket bestämma om det är den här lägenheten som han vill ha. Därför: börja med att ytterdörren ser bra ut utifrån, skaffa en fräsch dörrmatta, och töm din hall på överflödiga skor och ytterkläder.
  2. Förväntningsavstämning. Redan när ni bokar in tiden för visningen så fråga lite först: vad är det för bostad de letar efter, ska de till fler visningar samma dag och hur många blir det som många kommer för att titta på din lägenhet? Ge dem i sin tur information om hur lång tid du kan ge  för att se på bostaden och om du väntar andra samtidigt.
  3. Pappersarbetet. Ha kontrakt, ritningar och eventuella avtal för till exempel vatten och el-försörjning lättillgängliga.
  4. Minimera röran. Försök att ta bort så mycket överflödiga prylar som möjligt. Ställ det i förråd, eller hos en vän. Har du möbler du inte vill ta med i din flytt så gör dem rena så att de blir mer attraktiva för den som ska flytta in.
  5. Städa synliga ytor först. Om du torkar av badrummet varje morgon så är det snabbstädat där även om du skulle få en överraskningsbesök direkt efter jobbet. Plocka bort alla hygienartiklar. Se till att hålla din tvätt dold.  Sätt i disken i diskmaskinen och rengör mikron. Ta bort kabeltrasslet och den tråkiga mattan i vardagsrummet.  Vattna blommorna och plocka bort döda blad.
  6. Tänd alla lampor och dra ifrån gardinerna. Det är ytorna som de som besöker bostaden vill se, och ju tydligare de kan se rummens uppbyggnad ju bättre kan de ta ställning till bostaden. Mörka rum säljer inte.
  7. Vädra ut. Köp in så att du har kaffe och kaffebröd du kan bjuda på och utnyttja möjligheten att skapa hemtrevnad genom att till exempel värma några kanelbullar i ugnen.
  8. Kan du få någon att passa barn eller husdjur så gör det. Ju färre distraktioner ju bättre.
  9. Sätt av tid att prata efter att ni gått rundturen. Du kan få nyttig information för framtida visningar om du vet vad som intresserade dem när de fann din annons. Var det bostadsområdet, antal rum, pris?  Vad säger de nu om lägenheten/annonsen? Se också till att du redan kan svara på frågor om pendelavstånd, affärer, förskolor och skolor i närområdet. Berätta varför du ska flytta. Var ärlig. Du behöver inte försköna verkligheten, bara peka på det du själv menar har varit det bästa med att bo där.
  10. Bli eniga om när ni ska ta kontakt igen. Om de som varit på visningen redan vet att de vill ha bostaden men du har flera personer som ska titta så ska du ge ett datum på när du återkommer.

Lycka till med visningen!