Så påverkar nya amorteringskravet dig

Publicerad av

Efter nya amorteringskrav väntas fler försöka sälja sin bostad nu eftersom lånekraven troligen stiger efter sommaren. Men hur bråttom är det?

Från och med första juni 2016 kommer banken att ställa krav på amortering av nya bolån. Det är för att Finansinspektionen har beslutat att de vill minska svenskarnas skulder. Myndigheten hoppas även att det här ska sänka bopriserna på sikt. Men hur det verkligen kommer att påverka bostadsmarknaden vet ingen än.

Så påverkar nya amorteringskravet dig oavsett om du bor i stad eller land
Så påverkar nya amorteringskravet dig Foto: Colourbox

Amortering betyder att du betalar av på ditt lån, något som många banker idag inte kräver i sina bolån.

Amorteringen innebär högre månadskostnad till banken

  • De nya reglerna gäller för alla nya bolån som tas för mer än 50 procent av bostadens värde.

De innebär att nya bolånetagare kommer att tvingas att betala en avgift (förutom räntan) på lånen tills de är skyldiga banken hälften av summan de lånade. Det första steget är att lånet ska betalas av med 2 procent om året ner till 70 procent av det ursprungliga lånet. Sen ska du fortsätta att betala minst en procent årligen tills lånesumman kommit ner till hälften av bostadens marknadsvärde.

  • Det kan betyda en extra utgift på flera tusen kronor i månaden för vanliga hushåll. Men på sikt blir boendekostnaden lägre eftersom du betalar av på skulden. 

Kraven gäller inte om du byter bank och då skriver om ditt gamla bolån från din gamla bank. Om du däremot byter bostad och därmed lån räknas det som ett nytt lån, och omfattas av reglerna kring amorteringskrav.

För vem gäller amorteringskraven?

Reglerna gäller för alla hus och lägenheter i Sverige. Kravet gäller också fritidshus och
fritidsfastigheter men inte lantbruk. För de som köper nyproducerade bostäder har banken möjlighet att bevilja undantag de första fem åren av lånet, men det är ingen skyldighet utan upp till banken att avgöra. Bankerna får även rätt att göra korta uppehåll från amorteringsregeln vid ”särskilda fall”, till exempel arbetslöshet, dödsfall i familjen eller sjukdom.

Var femte år ska bostadens värde omvärderas eller vid ”avsevärd förändring” (som en omfattande renovering, om- eller tillbyggnad) och då kan det påverka hur mycket som ska amorteras.

Läs mer om amorteringskraven på Finansinspektionens sida  eller i Aftonbladets artikel.