Visningsklar bostad – mitt i vardagen

Publicerad av
Visningsklar bostad – mitt i vardagen
Det är inte alltid lätt att hålla bostaden ren och fräsch när man lever i den. Foto: Colourbox

Så gör du det enkelt för dig att hålla fint:

I en perfekt värld skulle du ha en minimalistisk, nystädat och omstylad bostad att visa upp på en visning och så sälja den till ett kanonpris, inom en veckas tid.

Men verkligheten fungerar sällan som man vill. Därför är det viktigt att ha en plan för hur du ska kunna hålla ditt hem visningsklart under en längre period, samtidigt som du fortfarande lever ditt vanliga liv i bostaden. 

Så här gör du din bostad visningsklar, på kortast möjliga tid, utan krångel

Även om ditt mål är att få alla spekulanter att komma på en och samma visning, så är det bäst att förbereda sig på upprepade visningar under en längre tid. Du kommer troligtvis att tvingas pressa in besök fler helger i rad, också på kvällstid efter arbetet, samtidigt som du -och din familj- fortsätter vardagen.

Men med rätt förberedelser behöver det inte ta mer än en halvtimme att göra bostaden presentabel:

Tio steg till en lyckad visning av din bostadsrätt

1. Kolla av förväntningarna

Redan vid inbokning av tid för visningen så kan du passa på att få lite bakgrundsinformation: hur många kommer för att se bostaden, vad är det de letar efter, ska de se vidare till fler visningar samma dag ? Ge själv klar och tydlig information om hur lång tid du avsatt för att se på bostaden med besökarna och om fler potentiella köpare ska komma och titta samtidigt.

2. Ha koll på alla viktiga papper.

Samla kontrakt, ritningar och eventuella avtal för till exempel vatten och el-försörjning i en mapp så att den alltid är lätttillgänglig inför visningen.

3. Förstahandsintrycket.

Det ögonblick som du välkomnar en besökare innanför dina dörrar är troligen avgörande för om han eller hon vill köpa ditt hus. Ge bästa möjliga förstahandsintryck genom att hålla handtag, dörrkarmar, och hallgolv rena, skaffa en fräsch dörrmatta,  och packa bort överflödiga skor och ytterkläder. Kom också ihåg själv göra ett gott intryck, ha eventuellt en färdig ”visnings-outfit” hängande i klädskåpet som du snabbt kan byta om till.

4. Röj upp

Den som kommer till din visning ska kunna visualisera sig själv och sina egna prylar i rummen. Därför bör du hålla din bostad så ”neutral” som möjligt. Det betyder i svenska termer att den ska vara ljus och ren, utan religiösa eller politiska symboler på väggarna,  och att generöst placera ut färsk frukt och krukväxter på borden som färgeffekter.

Du kan numera faktiskt göra avdrag i deklarationen på så kallad homestyling, i samband med försäljning av din bostad. Det betyder att du till exempel kan  dra av om du lånar eller hyr möbler/mattor/konst för att använda under visningen (dock inte om du behåller möblerna  etc. efteråt). Detsamma gäller för kostnad för fotograf, ommöbleringskostnader eller tillfällig magisinering under visningen. Läs mer hos Skatteverket om homestyling.

Men om det är ett för stort projekt så är tumregeln att prylar som inte är absolut nödvändigt för din överlevnad ska kunna plockas bort på några minuter. Börja därför i god tid att rensa ut bland dina överflödiga ägodelar. Kanske du kan ställa saker i förråd, eller hos en vän. Vi är många som övermöblerar våra hem, så ta chansen att göra en rejäl utrensning, och sälj eller ge bort allt du inte behöver, så underlättar du samtidigt för din kommande flytt.

5. Städa (bara) där det syns

Ta alltid de ytor som är mest synliga: damsug golv,  och torka karmar och skåpsluckor i ögonhöjd. Om du torkar av i badrummet varje morgon så är det snabbstädat även om du skulle få en överraskningsbesök direkt efter jobbet. Plocka bort alla hygienartiklar. Se till att hålla din tvätt dold.  Sätt in i disken i diskmaskinen och rengör mikron. Göm undan kabeltrasslet och den tråkiga mattan i vardagsrummet.  Vattna blommorna och plocka bort döda blad.

6. Varde ljus!

Tänd alla ljus och dra ifrån gardinerna. Det är ytorna som de som besöker dig vill se, och ju tydligare de kan se rummens uppbyggnad ju bättre kan de ta ställning till bostaden. Mörka rum säljer inte. Om du ska sälja under årets kalla månader så kan du använda elektiska dekorationsljus för att skapa hemtrevnad.

7. Frisk luft

Lukter betyder mycket för om vi känner oss hemma eller inte, så glöm inte att vädra ut. Sätt på kaffe och utnyttja möjligheten att skapa hemtrevnad genom att till exempel värma några frysta kanelbullar i ugnen.

8. Minska distraktionerna

Kan du få någon att passa barn eller husdjur så gör det. Stress säljer varken bostäder eller gör ungarna mer lätthanterliga. Kanske rätt tillfälle att ge barnen lite extra skärmtid framför tv eller tablett?

9. F.A.Q

Sätt er ner och prata efter att ni gått en rundtur. Förbered några områden du kan berätta om, men låt samtidigt besökarna ställa de flesta frågorna. Se till att du kan svara på frågor om pendelavstånd, affärer, förskolor och skolor i närområdet. Berätta gärna varför du ska flytta. Var ärlig. Du behöver inte försköna verkligheten, bara peka på det du själv menar har varit det bästa med att bo där.

10. Gör en avstämning

Bli eniga om när ni ska prata igen. Om de som varit på visningen redan vet att de vill ha bostaden medan du planerat in flera visningar kan du ge en dag där du återkommer med besked.

Lycka till!