5 smarta knep för din balkong

Det är snart dags för den allra vackraste tiden, mellan hägg och syren, så  passa på och njut av den även om du inte har en egen trädgård. Skräddarsy din balkongsplats efter dina behov och få ut det mesta av den, oavsett storlek.

Vårt första råd: Tänk igenom vad du vill ha ut av din uteplats

Vad är det du helst vill använda din balkong till? Alla har sina önskemål: vill du kunna sola dig, starta upp en ekologisk odling, hänga upp tvätt, eller dricka morgonkaffe?

”Möbla” utifrån det, som Lotta på Bråkmakargatan skulle säga. Tänk också på hur mycket tid du vill investera, och gör inte misstaget i år igen att köpa växter som bara dör när du åker på semester. Du kan välja lättskötta växter som ger grönska utan att kräva mycket arbete. Ännu bättre är att prata med en granne eller två om att turas om att vattna varandras blommor och plocka bort post när ni är borta, så slipper ni även inbrottstjuvarna.

Råd två: Se till att du får gott med plats

Ofta är balkonger bara några kvadratmeder, och rätt svårplanerade. Därför är det viktigt att du väljer möbler med omsorg. De ska vara funktionella men lätta, så att du snabbt kan flytta runt dem. Trä och rotting är bättre än plast, som lätt blir överhettat på varma dagar.

Bord är något av det svåraste att få rätt. Du kan överväga ett bord som hänger fast i balkongräcket eller monteras på väggen, och som lätt kan slås ihop eller flyttas bort när det inte används. Runda bord ger också mer armbågsplats för dig än fyrkantiga.

Råd tre: Bekvämlighet över stil

Ja, det ideala är väl att både ha stil och bekvämlighet, men om du måste välja ska du alltid ha det som du trivs med och som ger dig tillfredställelse, inte det som grannen tycker ser fint ut. Det kan till exempel vara en skön matta för bara fötter. Eller älsklingsfåtöljen (med plastöverdrag på nätterna). Kanske en ljusslinga för romantiska kvällsmiddagar?

Mjuka sittdynor, kuddar och madrasser som lätt kan flyttas in och ut är en bra lösning så att du kan använda balkongen på olika sätt beroende på väderlek och önskemål.

Vintage retro living room with pillows
Du ska kunna njuta av din balkong. Satsa på bekvämlighet. Foto: Colourbox

Råd fyra: Tänk färger och grönska

Du vill ju ha natur. Det är därför du är ute på balkongen. Därför är det färg och form som du ska tänka, både när det gäller krukor och växter på balkongen. Välj en enhetlig färg på alla krukor, eller satsa på alla regnbågens färger. Behåll dina blomlådor på insidan av balkongen, det är ju dig de ska glädja, inte grannarna. Odla hellre några få växter i stora krukor än många i små. Satsa även på jord med bra kvalitet så att de lättare klarar sommartorkan och glöm inte att ge extra näring om det behövs.

Växter som blommar ger dig doft, färg och harmoni, men välj blommor efter den tid du kan njuta av dem, kanske hellre en blomma som doftar när du är hemma efter jobbet, än när du är borta, till exempel. Om du vet att du kommer du kommer att sitta mycket på balkongen under augusti månad så kan du välja blommor som blir som finast då.

Men du kan ju också välja att odla örter, frukt och bär. Örter är ofta tåliga mot torka.  Och smultron, chili eller potatisar smakar alltid bättre om du odlat den själv.

Femte rådet: Skapa ett privatrum

Du kan hänga upp blomsteramplar eller tyg och på sätt skapa ”väggar” som ger avskildhet, utan att filtrera bort allt solljus. Om din balkong får mycket sol mitt på dagen kan några fina duschdraperier ge dig skugga samtidigt som det fint klarar regn och blåst för en billig peng. Välj annars några höga växter eller ställ dem på trälådor eller blomstertrappor. Du kan också skapa en spaljé genom att till exempel sätta luktärtor med ett stöd av höga pinnar och få en blommande vägg hela sommaren.

Om din balkong ligger i skugga kan du istället öka ljuset genom att finna något lagom reflekterande, som keramikplattor eller magnettavlor och placera det så att det förstärker det ljus som du ändå får.

Saknar du din alldeles egna balkong? Så sök efter en hyreslägenhet med balkong nu, eller finn en byteslägenhet som passar för dig på BostadsPortal.