Hyr ut skattefritt under sommaren

Behöver du extra semesterpengar kan du hyra ut din bostad under sommaren. För dig som har ett hus eller stuga kan det bli skattefritt upp till 50 000 kronor.

COLOURBOX7028751
Få mer klirr i kassan genom att hyra ut under semestern. Foto: Colourbox

Beskattningen för uthyrning av din bostad ligger på 30 procent, men det gäller bara när vinsten överstiger avdragen du kan göra. Och eftersom schablonavdraget 2013 höjdes till 40 000 kronor per år så kan du  alltså hyra ut din bostad under ett par sommarmånader utan att beskattas.

Så här ser reglerna ut om du hyr ut villa eller sommarstuga:

Schablonavdraget för småhus är 40 000 plus, och du får även dra av 20 procent av hyresintäkten, upp till sammanlagt 50 000 kronor för ett år. Har bostaden mer än en ägare så delas intäkter och schablonavdrag mellan ägarna.

Så här ser reglerna ut för uthyrning av bostadsrätt:

Hyr du ut din bostadsrätt i andra hand beskattas du först om hyresersättningen är högre än de avdrag du har rätt att göra. Schablonavdraget är även här 40 000 kronor per bostadsrätt och år. Så om du inte ägt bostadsrätten hela året delas schablonavdraget med den tidigare ägaren. Du får även göra avdrag för de avgifter som du har betalat till bostadsrättsföreningen för den tid som bostadsrätten har varit uthyrd.

Så här ser reglerna ut för uthyrning för en hyresrätt:

Du får göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor och ett avdrag för de avgifter som du har betalat till din hyresvärd för den tid som hyresrätten har varit uthyrd. Du får inte dra av dina mer än dina hyresintäkter, inte ens för utgifter som du har haft exempelvis för reparationer, även om utgifterna har orsakats av uthyrningen.

Så här ser reglerna ut för dig som hyr via förmedlingsbolag

Om du hyr ut ditt småhus, bostadsrätt eller hyresrätt via ett förmedlingsföretag där företaget betraktas som hyresgästernas hyresvärd, deklarerar du summan från förmedlingsföretaget som hyra. Om du själv är hyresvärd så tar du upp hela hyran som intäkt och beskattas som du kan läsa ovan.

Kom ihåg! Om du själv äger din bostad, hus eller lägenhet, behöver du inget tillstånd, men om du bor i hyres- eller bostadsrätt så ska du söka tillstånd för att få hyra ut din bostad i andra hand.

Skapa din annons gratis och hyr ut din bostad vecka för vecka.

Läs mer om hur du hur du räknar ut ditt beskattning av överskott av uthyrning av bostad på Skatteverkets hemsida.