Kontrollera din besiktningsman

Publicerad av

När du köper din bostad säljs den i det skick som den är när kontraktet skrivs under. Det är du som köpare som är skyldig att undersöka villan eller fritidshusets skick, den så kallade ”undersökningsplikten”. Det är därför viktigt att låta en besiktningsman kontrollera huset innan köpet. Men, som Sveriges Radios undersökande program Kaliber avslöjar, konsumentskyddet kan vara svagt i de fall där besiktningsmannen inte gjort sitt jobb.

Det råkade Marcus Lidstedt i Mjölby ut för. Innan han köpte sitt hus fick han bostaden besiktigad, men besiktningsmannen missade att golvbrunnen var felaktigt ansluten. Om till exempel en rörmokare eller golvläggare gör fel har du tio års reklameringsrätt enligt konsumenttjänstlagen. Men när det gäller konsulttjänster, som exempelvis överlåtelsebesiktningar, har du bara två år att upptäcka felet. Och det hann inte Marcus, innan felet hunnit orsaka en större vattenskada. Lyssna på programmet från Kaliber här.

Kontrollera din besiktningsman
Se till att du inte ångrar drömköpet. Foto: Colourbox

I Sverige kan i dag vem som helst kalla sig för besiktningsman, utan ett formellt krav på yrkesbevis eller certifikat. Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP är de enda som ger certifiering, och på deras hemsida kan du finna de överlåtelsebesiktningsmän som blivit certifierade.  Om du vill säker på att besiktningsmannen har en byggingenjörsutbildning och få andra goda råd om överlåtelsebesiktningar så kan du även gå in på SBR Byggingenjörernas hemsida.

Om du ännu inte funnit ditt drömboende  kan du skapa en sökesannons för att visa ditt intresse för att hyra eller köpa hus.

Var vaksam och lycka till!