Här firas det riktigt midsommar

Publicerad av
Här firas det riktigt midsommar
Jordgubbstårtan är nästan ett måste på midsommar, oavsett var du firar. Foto: Colorbox

Midsommar är den tid på året då vi svenskar bara måste vara ute i natursköna omgivningar och flyr storstäderna. Om du också drömmer om det perfekta midsommarfirandet så kan du börja leta efter ditt semesterboende här.

Du kan söka i hela Sverige efter stugan som erbjuder det du vill ha på de ljusa nätterna: nio gärdesgårdar, sju sorters blommor, eller  en liten skogssjö för ett midnattsdopp.

OBS: ARTIKELN  är UPPDATERAD för att stämma med aktuellt Midsommarfirande 2017!

Dalarna: där midsommarfirandet aldrig slutar

I Dalarna har alla byar sin egen midsommartradition, komplett med midsommarstång, folkdräkter och spelmansmusik. Eftersom traditionen (och turismen) är så viktig för regionen så har de små byarna delat upp firandet mellan sig under hela midsommarveckan, så här kan du verkligen frossa i midsommar!

Midsommarafton är det dags för Sveriges längsta majstång att resas i Sammilsdal mitt i Leksand. Du kan få en känsla av hur många som får plats i ”gropen”, som den heter i folkmun, på den här videon med värdsrekordförsöket i smågrodor-dans från 2009.

Karlskrona: handla blommor till festen

Torsdagen innan midsommar inträffar Karlskronas berömda Lövmarknad som har anor från 1900-talets början. En fin tradition då Stortorget och stadens gator fylls med marknadshandlare, mat och underhållning – en folkfest för hela familjen.

Junsele: Cruisa på midsommar

Junsele bjuder på Bilträff med uppträdande bla Rebell Rockers. Och förstås dans runt midsommarstången.

Umeå: Midsommar i Klabböle

Du kan fira in sommartiden på idylliska och barnvänliga Umeå Energicentrum i Klabböle.

Borgvik: smid i klensmedjan

I Borgvik, i Grums kommun i Värmland kan du fira midsommar i hyttruinen med hembakat, ponnyridning och lotteri. Efter dansen kan du pröva på kanonbärning.

På Gotland kan du fira midsommar på vikingavis

Midsommarafton förvandlas hela Gotland till ett enda stort midsommarfirande, där nästan alla socknar bjuder på spelmän och danslekar.  Om du har krafter kvar kan du midsommardagen prova på Midsommarblot på Vikingabyn i Tofta.

Storstadsfirande?

Om du blir fast i stan finns det ändå hopp. Här firas det i de tre största städerna:

Skansen i Stockholm bjuder naturligtvis på folkdräkter och spelmansmusik. Men du kan även passa på att ha ett drop-in bröllop! Dessutom kan barnen binda björklövskransar inför resandet av midsommarstången på Tingsvallen.

Göteborg här kan du fira en kunglig midsommar: Fira midsommar på Gunnebo Slott eller Tjolöholms slott!

Anrika Malmös Folkets Park  har musik och dans efter konstens alla regler på flera av sina scener. Du kan även välja att fira midsommar på Limhamns museum.


Känner du till det perfekta midsommarfirandet, och är sur över att det inte kom på listan? Kom gärna med tips i kommentarfältet så kan vi lägga till det!