Finn ditt sista-minuten-boende

Publicerad av

Ska ägaren av din andrahandslägenhet plötsligt flytta tillbaka? Måste du och partnern flytta isär? Har du fått ett nytt jobb eller ska börja studera på en annan ort?

Finn ditt sista minuten boende
Desperat? Ge inte upp ännu. Foto: Colourbox

Orsakerna till ett oförutsett behov av en ny bostad kan vara många, och skapar ofta stress. Därför är det viktigt att du håller huvudet kallt och läser våra bästa råd för hur du löser din egen personliga bostadskris.

  1. Var realistisk. Lägg ner alla önskemål på läge, yta och pris.

Skriv en lista på dina absoluta MÅSTEN och gå sedan igenom den på nytt och stryk allt som du kan leva utan de närmsta månaderna. Bostadsmarknaden är tuff för alla som inte har kontakter eller miljoner på banken, och det gäller att släppa kraven och anpassa sig.

  1. Sök så brett du kan. Det gäller både geografiskt och typ av boende.

Om du vet att en stad eller stadsdel är eftertraktad, så leta i en vidare cirkel. Sök i grannkommunen, och om det inte räcker gå vidare till nästa och nästa. Du överlever några månaders pendling medan du letar vidare. Hos oss på BostadsPortal får du alltid tips om ”likande bostäder” som hjälp när du gör din sökning.

  1. Sök andra hand och som inneboende. Gå också igenom allt som erbjuds som kortidsuthyrning i området.

Ingen vill flytta var tredje månad, och tanken på att bo tätt på främmande människor kan också vara obehaglig, men nu gäller det att få ett tillfälligt boende på plats medan du letar vidare. Om du måste sova på golvet hos en vän en månad så gör det. Kom  bara ihåg att diska efter dig och köpa lite extra lördagsgodis så att vänskapen överlever.

  1. Sök aktivt.

Det gäller att vara snabb när lägenheterna försvinner som smör i solsken. Med ett bevakningsmail ser du alltid de senaste annonserna och får chancen att vara den första som skriver till uthyraren.

  1. Berätta för dina vänner att du söker bostad och använd ditt personliga nätverk för att sprida budskapet.

Det handlar om att beskriva dig själv och vad du letar efter, till exempel genom en stark profil så att du i olika sammanhang har en bra presentation att skicka med. Lägg ner tid på det här.

  1. Ta personlig kontakt. Leta upp hyresvärdar i området och skriv direkt till dem.

Genom ett HittaBostadsPaket får du tillgång till kontaktuppgifter till privata och kommersiella hyresvärdar på BostadsPortal. Det här är din chans att visa varför du är den perfekta hyresgästen. Kösystem eller inte, ett gott första intryck kan ge dig en stor fördel i jakten på din nästa bostad.


MEN: Kom ihåg att det också finns de som försöker utnyttja att många desperat söker en bostad, och därför ska du:

  • Adrig betala för en bostad du inte fått tillgång till (skrivit kontrakt och fått nyckel). Det gäller även olika typer av förskottsbetalningar, som till exempel att betala för en visning av lägenheten.
  • Inte glömma att kolla upp personen som erbjuder en lägenhet. Har de gett ut sitt riktiga telefonnummer? Har han eller hon rätt att hyra ut bostaden? Gör också en bildsökning på annonsen för att se om den dyker upp i andra sammanhang. Här kan du kan få fler praktiska råd om hur du skyddar dig mot annonsfusk.