Ska vi byta bostad med varann?

Så du kom in på din drömutbildning, men inte alls där du bor idag. Du kan redan nu se att problemet kommer att bli att få en lägenhet eller studentboende snabbt, eftersom alla andra också söker hyresbostad just nu. Och så har du faktiskt redan ett förstahandskontrakt, i en lagom stor lägenhet med bra hyra. Som nu bara råkar ligga i fel stad.

Du ska veta att du inte är ensam. Det finns många i samma sits, som kan tänka sig att byta bostad med dig så länge era önskemål matchar.

Så här funkar det att byta på BostadsPortal

  1. Skapa en bytesannons. Börja med att fylla i din egen Bytesannons. Beskriv först din nuvarande bostad och sen dina önskemål för bostad du vill byta med. Din annons matchas nu direkt med andra bytesannonser.
  2. Jag har tre bloggtips till dig om hur du skriver den bästa bytesannonsen: Först så här byter du enkelt bostad som förklarar bytesbegrepp som t.ex. direktbyte och triangelbyte, så skriver du en bättre bytesannons, som ger dig användbara skrivtips, och till sist en guide till hur du tar superfina foton till annonsen.
  3. Köp ett bytespaket. Nu blir din annons synlig på vår sajt och du får tillgång till kontaktinformation från andra bytesannonsörer. Du får också ett bevakningsmail som informerar dig nästa gång nya annonser som passar dina kriterier dyker upp.
  4. Få koll på Bytesannonserna. Du kan söka utifrån kriterier som storlek, pris eller stad. Kolla runt lite. Verkar det som om ett visst område är mer eftertraktat än andra? Hur ser det ut med din egen lägenhet? Tror du att den kommer att vara populär? Vissa städer och stadsdelar är helt klart ”hetare” än andra, och det kan vara en bra idé att rikta in dig på byteslägenheter som matchar din, i pris och popularitet. Men kom ihåg att när det gäller just byteslägenheter så är det många andra faktorer som också spelar in, speciellt livsituationen för de som vill flytta, vilket kan göra att en detalj i din bostad som du kanske själv tänkt på, till exempel närhet till dagis eller tågstation, faktiskt är det som gör att någon annan vill ha den.
  5. Bli favoritmatchad. När du funnit annonser du gillar kan du spara dem som favoriter (kom ihåg att vara inloggad bara) och om de i sin tur klickar tillbaka på din annons så har vi vad vi kallar ”en favoritmatch”. Skriv till hen så fort du kan!
  6. Lämna in din bytesansökan till din hyresvärd. Redan innan du funnit din rätta bytespartner så är det en bra idé att kontakta din hyresvärd så att du får maskineriet igång med att få rätt att byta din lägenhet. Kontakta din hyresvärd direkt eller ladda ner en bytesansökan från Hyresgästföreningen som du kan använda.
Woman moving house
Dags att skaffa flytthjälp! Foto: Colourbox

Det är viktigt att komma ihåg att det finns många som olika typer av personer som läser bytesannonser. En del tänker flera år in i framtiden, andra har tidspress och vill byta nu. Så ha lite tålamod medan du lär dig att navigera i djungeln.

Du och den du vill byta med måste båda två ha tillstånd från era respektive hyresvärdar. Om hyresvärdarna går med på bytet; fint, så skriver ni kontrakt. Det kan gå till så att du skriver kontrakt med din bytespartners värd, eller att värdarna antecknar överlåtelsen i sina exemplar av hyresavtalet.

Men det kan också dyka upp bromsklossar. Det här är vad du då kan göra.

  1. Du får inget svar från din hyresvärd om din bytesansökan har godkänts eller inte. Om du får vänta allt för lång tid, och bytet är i fara kan du ansöka om tillstånd genom hyresnämnden, och samtidigt meddela hyresvärden att du gör det. Om du snabbt får ett godkännande från hyresvärden kan du dra tillbaka din ansökan hos hyresnämnden. Men ofta kommer du att få ett snabbare svar från hyresvärden om de vet att du även vänt dig till hyresnämnden.
  2. Du kan få nej från din hyresvärd. Hyresvärden ska ge tillstånd för byte vid ”beaktningsvärda skäl” till vilka studier på annan ort brukar räknas, men om de finner andra skäl som talar emot ett byte så kan du återigen vända dig direkt till hyresnämnden för att ansöka om tillstånd till bytet.
  3. Någon av hyresvärdarna kan ha reservationer mot den som du ska byta med, och därför inte vilja skriva under kontraktet, exempelvis om de inte har tillräcklig god ekonomi. Men även här ni vända er direkt till hyresnämnden för att få bytet godkänt.

Lycka till!