Överlevnadsguiden: semestra med barn

Publicerad av

Sommarlov. Oavsett om man har inplanerat långa lata veckor, eller schemalagt varenda minut med spännande aktiviteter, så har de flesta som semestermål att umgås med sin familj så mycket som möjligt. Men det är oftast lättare sagt än gjort.

Drömmen om en gemensam semester

Låt oss börja med att slå fast att ni allihop har semester. Det är inte bara barnen som ska få en möjlighet att vila ut och få nya krafter, medan föräldrarna springer runt som yra höns. Därför är det viktigt att kompromissa; planera in några aktiviteter i veckan, men samtidigt inte vara rädd för dödtid eller få dåligt samvete när barnen ”bara har det såååå tråkigt”.

Förväntningsavstämning. Kom ihåg att barn har en brinnande fantasi och att de precis som du drömmer om allt de ska uppleva. Så kolla av i förväg vad det är de förväntar sig av ett visst resmål eller aktivitet, och rätta upp på missförstånden innan ni kommer fram, så slipper du några av de värsta vansinnesutbrotten.

Här får du tips på olika typer av aktiviteter, som varken behöver kosta skjortan eller kräva timmar av planering. Som ger tid tillsammans, samtidigt som de fyller på energireserverna.

Överlevnadsguide. Så klarar du semestern med barnen
Aktivitetstorka? Foto: Colourbox

När semestern regnar bort

Den svenska sommaren är oberäknelig. Men en sak är säker: Några av de ynkliga veckor man lyckats få semester kommer att välsignas med regn och grådask. Därför är det en bra idé att ha några säkra kort i bakfickan.

Inomhusaktiviteter:

 • Biblioteket. Ditt lokala bibliotek har garanterat aktiviteter för barn hela sommaren. Dockteater, högläsning eller tävlingar om hur många böcker du kan läsa. Och här kan du och barnen lätt få en eftermiddag att gå sittande bland kuddarna med några bilderböcker.
 • Badhuset. Ni kommer nog inte vara de enda där, men ju tidigare på morgonen ju mer plats får ni för er själva, och kan öva er i att ta simmärken och leka samtidigt som barnen leker sig till större vattenvana.
 • Spela spel ihop. Det magiska ordet här är ihop. Om det är brädspel, kort eller Wii som används är mindre viktigt, så länge ni gör det som familj.
 • 12232694_10154050356456407_4188971734976503959_o
  En hel dag tillsammans ger mer än vad man tror. Foto: privat

   

  När alla tröttnat på varandra

 • Bärplockning. Det är säsong på bär nästan hela sommaren: jordgubbar, hallon, blåbär. Att ta med barnen och plocka bär så att ni kan fylla frysen (och magen) med egenplockade bär får de flesta på gott humör.
 • Lek-dag: En hel dag utan mobiltelefon, surfplatta eller dator.  För barn OCH föräldrar. Förbered maten dagen innan, eller ät ute, så att ni undgår vardagsavbrotten. Spela fotboll i parken, leta insekter i trädgården eller gå på skattjakt. En garanterad hit, även för de vuxna (när de väl sluppit ifrån mobil-abstinensen). Kanske ett lekplats-rally?
 • Alla får göra vad de vill-dag: Det är semester. Låt barnen få en hel dag där de själva väljer när de vill vakna, borsta tänder eller äta mat. Och själva aktiverar sig, utan din hjälp. Om man sätter de vanliga reglerna ur spel så kan även barnen börja uppskatta vardagslunken. Håll det till en dag bara, för friheten är oftast inte så rolig som man tror.

När olyckan är framme

 • Insekter och fästingar. Geting- och andra insektsstick är obehagliga men farliga först om det uppstår en allergisk reaktion. Håll uppsikt över barnet och kontakta läkare vid behov.Du förebygger  mot fästingar genom att ha långärmat när ni är ute i naturen och genom att se över barnens kroppar ordentligt innan ni går och lägger er. Följ länken för att se var i landet risken för TBE-smitta via fästingar är störst och få mer information om vaccination.
 • Brandskador. Lämna aldrig barnen själva med grillen, inte ens när kolen brunnit ut. Även mindre brännskador kan vara allvarliga för små barn eftersom de riskerar infektion och vätskeförlust, så låt vårdpersonal bedöma skadan. Är det en liten skada, och ett större barn, behandlas det med att omgåendet kyla med svalt (inte iskallt!) vatten under tio till femton minuter för att lindra smärta och svullnad. Gör det mycket ont kan du ge barnet receptfria, smärtstillande tabletter eller lokalbedövande salva för att döva smärtan. Och en glass.
 • Förgiftning: Ring 112 och begär giftinformation. Om barnet ätit något giftigt ska munnen sköljas, men försök inte tvinga fram en kräkning. Om barnet druckit tändvätska eller bensin kan du ge barnen grädde att dricka innan du åker till sjukhus.

När pengarna tar slut

Varför inte semestra hemma?  Men det är förstås lätt att det bara blir extra skärmtid till ungarna medan du diskar eller röjer upp i skåpen. Inget fel med det, men plötsligt har det gått en vecka utan att ni ens kommit utanför dörren. Så planera en aktivitet om dagen, kanske växlas om att bestämma vad ni ska göra de olika dagarna:

 • Baka kakor eller bullar ihop. Ta en picknick på närmsta lekplats.
 • Kolla på kommunens hemsida eller läs i tidningen om vad som sker på hemmaplan: det finns alltid mer än vad man tror: loppisar, stadsfestivaler och marknader. Eller besök ett museum, en stadspark eller bondgård. 4H har bondgårdar  du kan besöka gratis i hela Sverige, med djur och lekplatser där du kan ta med matsäck eller grilla.)
 • Tågluffa. Ta tåget ut på äventyr till en grannstad. En dagsutflykt behöver inte bli särskilt dyr och ger barnen lika mycket, om inte mer än en charterresa. Låt resmålet bli en ny badstrand, museum eller lekplats, och glöm inte med matsäcken.

Aktivitetakuten nära dig

Ja ja, vi vet alla att det är bra för barn att ha tråkigt. Men här kommer tre tips på aktiviteter nära dig som du kan ta till när ungarna börjar driva dig och varandra till vanvett, oavsett var i landet du befinner dig:

Skåne och Blekinge (Du kan finna boende här)

 • Den stensäkra: Skåne är fullt med djurparker, du kan finna dem i Höör, Ystad eller Helsingborg (och även på andra sidan sundet i Köpenhamn.)
 • Det annorlunda/chansningen: Har du ett barn som drömmer om att bli pirat? Så ska ni pröva Marinmuseum i Karlskrona.
 • Det billiga alternativet: Alla temalekplatser i Malmö. Perfekt för lekplatsrallyt.

Småland, Gotland, Öland (Du kan finna boende på östkusten här)

 • Den stensäkraAstrid Lindgrens värld. Alla barnens favoriter på ett och samma ställe. En dag brukar inte vara nog.
 • Det annorlunda/chansningen: Varför inte ta en heldag på Flygvapenmuseum i Linköping eller Riddarspelen på Ekenäs slott?
 • Det billiga alternativet: Alla stränder. Det är här du kan finna de finaste stränderna och flest timmar sol i hela landet, så smörj in ungarna med solskydd och packa picknickkorgen!

Västkusten och Västergötland (Du kan finna boendet här)

 • Den stensäkra: Liseberg eller Universeum. Att ta en tur till Göteborg är i sig nog för en kortsemester, men vill du spela säkert så kan du ta nöjesparken Liseberg eller sciencemuseet Universeum, frågan är bara om en dag är nog för att hinna med allt?
 • Det annorlunda/chansningen: Älgparken i Dals-Ed för den som vill komma nära skogens konung.
 • Det billiga alternativetÄventyrsbadet i stadsparksbadet i Borås där hela familjen kan njuta av vågor och rutchbanor.

Stockholms skärgård och Mälardalen (Du kan finna boendet här)

 • Den stensäkra: Skansen/Gröna Lund. Ta färjan ut till Djurgården där det året runt finns fullt av aktiviteter för stora och små.  Det finns något för alla åldrar som barnen kan upptäcka allt eftersom de växer, så återbesök bland de gamla husen på Skansen är alltid ett bra råd.
 • Det annorlunda/chansningenModelljärnvägsmuseet i Uppsala kanske?
 • Det billiga alternativet: Fast i stan och ebb i kassan? Förtvivla inte: Kulturhuset Stadsteatern har ett fantastiskt bibliotek som passar alla åldrar och intressen, speciellt för musik- eller serieälskaren.

Svenska inlandet (Dalarna, Värmland, Jämtland och delar av Norr- och Västerbotten)

Norrlandskusten (Du kan finna boendet här)

 • Den stensäkra: Pite havsbad. En av de längsta långgrunda sandstränderna i Sverige.
 • Det annorlunda/chansningen: Laserdomen Megazone i Umeå.
 • Det billiga alternativet: Bada med Mamma Mu och Kråkan i Parkbadet i Sandviken.

Om du har ett fantastiskt semestertips för barnen som du vill dela med andra så vill vi gärna höra det! Så lämna en kommentar här på bloggen, detsamma förstås också om du vill dela dina värsta missar på sommarsemester med barnen.

Och nu, sluta läsa skräp på nätet och njut av fritiden istället! 🙂

Trevlig sommar önskar Bostadsportal.