Nu kan du göra rut-avdrag vid flytt

Ska du flytta eller byta bostad? Från och med 1 augusti 2016 gäller ändrade regler så att du kan göra ett så kallat rutavdrag vid flytt mellan två bostäder.

Sedan tidigare har du kunnat göra avdrag vid städning, barnpassning, omsorgstjänster och enklare trädgårdsarbete. Men från och med augusti kan du få skatteavdrag om du ska flytta mellan bostäder.

Nu kan du alltså få lite pengar tillbaka vid flyttpackning, uppackning, lastning och lossning och transport till och från magasinering. Däremot kan du inte dra av kostnader för flyttbil eller magasinhyra. För alla rutavdrag gäller att arbetet måste utföras hemma hos dig, eller i ditt fritidshus.

Så här funkar rutavdrag

Det är inte du som köper rut-tjänsten som ansöker om avdraget utan den du hyrt till att göra arbetet. Om Skatteverket sen beviljar utbetalning till utföraren förifylls beloppet i din inkomstdeklaration. Tänk på att du måste ha betalat tillräckligt med skatt under inkomståret för att kunna använda rot- och rutavdraget. Du kan sammanlagt få ut maximalt 50 000 kronor per person och år i både rut och rot-avdrag.

Se hur mycket avdrag du gjort under året och läs mer på Skatteverkets hemsida om rutavdrag för tjänster vid flyttning.

child-559378_1920
Dags att flytta?