Finns det lediga bostäder att få på min studentort?

Publicerad av

 

I 13 studentorter är bristen på bostäder mycket stor.

I Stockholm, Göteborg och Uppsala är bostadskrisen fortsatt stor, precis som den varit vid flera år i rad vid terminstart. Vi listar studentorterna där du som student inte räkna med att hitta en bostad innan jul.

OBS: Texten är uppdaterad den 23-08-2017 efter att senasterapporten släpptes!

Detta skriver Sveriges Förenade Studentkårer i sin årliga rapport om bostadssituationen för studenter.

Samtidigt har flera kommuner enligt rapporten visat att det faktiskt går att både skapa nya bostäder OCH det till en hyra som är rimlig relaterad till den inkomst som studenter har. Gävle, Västerås och Östersund är tre exempel där det tidigare var svårt för studenter att få boende, och prognosen nu är att du kan få boende inom en månad.

Rimlig hyra och avstånd

I sin rapport har SFS kontaktat studentkårer och studentbostadsförmedlare i de svenska studentstäderna och kollat upp hur det ser ut med bostäder under följande kriterier:

Alla typer av studentboende (korridor, studentlägenhet, eller delad bostad) inom 30 minuter med kollektivtrafik från högskola/universitet och med en rimlig hyreskostnad.

Studentkårerna i de stora studentorterna: Göteborg, Lund, Stockholm, Uppsala bekräftar att bristen, som vanligt, är stor och att studenter inte kan räkna med boende innan terminen är slut. Detsamma gäller för Falun, Malmö, Halmstad, Karlskrona, Luleå, Skövde, Umeå, Växjö och Örebro.

I Stockholm delade ifjol en studentorganisation ut tält på sin välkomstdag, rapporterade DN. Här går det 93 000 studenter på 14 000 studentbostäder. På ytterligare 16 studentorter är krisen mindre akut och alla studenter förväntas här att finna boende under terminens gång.

Bostadsbrist? Så ser du om det finns bostäder på just din studieort
Funderar du på att låna familjens husvagn? Illustration: Nikolaj Munk Bostadsbrist?

Du kan läsa mer på  SFS:s hemsida om bostadsbristen och de krav studentorganisationerna ställer på billigare bostäder och tydligare ansvarfördelning mellan kommuner, stat och landsting. Om du just nu letar efter en bostad i en av de mest drabbade städerna ska du förbered dig på en tuff tid nu:

 BostadsPortals råd när du söker vid terminens start:

  •  Kom ihåg att du troligvis kommer att byta studentbostad flera gånger under din studietid, och ta det tak över huvudet du kan få, också om det innebär att flytta runt på hos vänner och släktingar i flera månader medan du letar.
  • Sök bostad aktivt. Skapa ett gratis bevakningsmail så ser du alltid de senaste annonserna. Du ska vara den som ringer först, och du ska vara förberedd och kunna följa upp med ett mail med ansökning samma dag. Lägg ner lite tid på att presentera dig för din kommande hyresvärd, kanske skriva en fädig text så har du alltid en färdig text med foto som du kan skicka.
  • Kasta ditt nät så långt du bara kan. Se om du kan finna en bostad utanför tätorten, eller leta efter stugor eller kollektiv.  Gå ihop med andra bostadssökande studenter och leta efter något större ihop. Sök både andrahand och rum. Gå också igenom allt som erbjuds som kortidsuthyrning i området.
  • Berätta för vänner och familj om att du söker bostad och använd ditt personliga nätverk för att sprida budskapet.
  • Var vaksam. Vid terminstarten finns det många oseriösa personer som försöker utnyttja bostadsbristen och studenternas desperation. Så dubbelkolla alla erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna, och läs mer här om hur du skyddar dig mot annonsfusk.

Sök studentbostad direkt på våra största studentorter:

 Stockholm  Göteborg  Linköping

Malmö  Lund  Umeå  Uppsala

Eller hitta just din studieort på vår samlingssida för studentboende i hela landet!

Vi kommer att fortsätta att följa vad som sker med studenternas bostadskris, och lägga ut praktiska tips och råd på hur du skriver din ansökan och vad hyresvärdarna efterfrågar av en hyresgäst den kommande tiden, så fortsätt att följa bloggen eller vår Facebooksida för att få mer tips.

Lycka till med bostadsjakten!