Finns det lediga bostäder att få på min studentort?

I 11 studentorter är bristen på bostäder mycket stor.

I bland annat Stockholm, Göteborg och Uppsala är bostadskrisen lika stor, om inte större, än den var vid förra årets terminstart. Här kan du inte som student räkna med att hitta en bostad innan jul.

Detta skriver Sveriges Förenade Studentkårer i sin årliga rapport om bostadssituationen för studenter.

– Ett tryggt boende behövs för att vi studenter ska kunna fokusera fullt ut på våra studier och inte lägga energi på att bevaka krångliga köer, leva med korta andrahandskontrakt och gå runt med en gnagande oro över framtiden, säger Caroline Sundberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS) i ett pressmeddelande.

Rimlig hyra och avstånd

SFS har kontaktat studentkårer och studentbostadsförmedlare i de svenska studentstäderna och kollat upp hur det ser ut med bostäder under följande kriterier:

Alla typer av studentboende (korridor, studentlägenhet, eller delad bostad) inom 30 minuter med kollektivtrafik från högskola/universitet och med en rimlig hyreskostnad.

Studentkårerna i de stora studentorterna: Göteborg, Lund, Stockholm, Uppsala bekräftar att bristen, som vanligt, är stor och att studenter inte kan räkna med boende innan terminen är slut. Detsamma gäller för Malmö; Karlskrona, Luleå, Skövde, Umeå, Växjö och Örebro.

I Stockholm delade en studentorganisation ut tält på sin välkomstdag, rapporterar DN. Här går det 85 000 studenter på 13 900 studentbostäder. På ytterligare 16 studentorter är krisen lite mindre och alla studenter förväntas att finna boende under terminens gång.

camping1
Funderar du på att låna familjens husvagn? Illustration: Nikolaj Munk

Du kan läsa mer på  SFS:s hemsida om bostadsbristen och de krav studentorganisationerna ställer på billigare bostäder och tydligare ansvarfördelning mellan kommuner, stat och landsting. Om du just nu letar efter en bostad i en av de mest drabbade städerna ska du förbered dig på en tuff tid nu:

 BostadsPortals råd när du söker vid terminens start:

  •  Kom ihåg att du troligvis kommer att byta studentbostad flera gånger under din studietid, och ta det tak över huvudet du kan få, också om det innebär att flytta runt på hos vänner och släktingar i flera månader medan du letar.
  • Sök bostad aktivt. Skapa ett gratis bevakningsmail så ser du alltid de senaste annonserna. Du ska vara den som ringer först, och du ska vara förberedd och kunna följa upp med ett mail med ansökning samma dag. Skriv en bra Sökesannons så har du alltid en färdig text med foto som du kan skicka.
  • Kasta ditt nät så långt du bara kan. Se om du kan finna en bostad utanför tätorten, eller leta efter stugor eller kollektiv.  Gå ihop med andra bostadssökande studenter och leta efter något större ihop. Sök både andrahand och rum. Gå också igenom allt som erbjuds som kortidsuthyrning i området.
  • Berätta för vänner och familj om att du söker bostad och använd ditt personliga nätverk för att sprida budskapet.
  • Var vaksam. Vid terminstarten finns det många oseriösa personer som försöker utnyttja bostadsbristen och studenternas desperation. Så dubbelkolla alla erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna, och läs mer här om hur du skyddar dig mot annonsfusk.

Sök studentbostad direkt på våra största studentorter:

 Stockholm  Göteborg  Linköping

Malmö  Lund  Umeå  Uppsala

Eller hitta just din studieort på vår samlingssida för studentboende i hela landet!

Vi kommer att fortsätta att följa vad som sker med studenternas bostadskris, och lägga ut praktiska tips och råd på hur du skriver din ansökan och vad hyresvärdarna efterfrågar av en hyresgäst den kommande tiden, så fortsätt att följa bloggen eller vår Facebooksida för att få mer tips.

Lycka till med bostadsjakten!