Därför ska du skriva dig på studieorten

Publicerad av

När du flyttar för att studera vid universitet och högskola ska du komma ihåg att folkbokföra dig på din studieort. Det tjänar du på.

Genom att folkbokföra dig rätt kan du:

Därför ska du skriva dig på studieorten
När du funnit din bostad tjänar du på att du är rätt folkbokförd. Foto: Colourbox

Det kan också innebära att du kan få pengar tillbaka på skatten. Om du, som många studenter gör, arbetar extra under sommaren på annan ort än du studerar så kan du både få kompensation genom deklarationen för dubbla hyror och för resor. Det beror på hur långt du har att resa, och hur mycket du tjänar. Förutsättningen för avdragen är att man inte hyr ut sitt studentrum i andra hand när man är borta, utan har tillgång till båda bostäderna. Däremot kan du göra avdrag även om ditt studentboende skulle ha hyresfria sommarmånader.

Undantag

Det finns fall där du inte ska skriva dig i kommunen där du studerar. Om du till exempel flyttar för att läsa på grundskola eller gymnasium ska du vara folkbokförd hos dina föräldrar. Eller om du har familj och barn på annan ort.

Dubbel bosättning

Om du har kvar din tidigare bostad och åker hem på helgerna, så får skatteverket avgöra om det ska kallas dubbel bosättning, eller om en av bostäderna är din huvudsakliga, och alltså den du ska vara skriven på. Dubbel bosättning är det om du delar ditt boende mellan dina bosättningar under minst en sjundedel av din tid, till exempel ett dygn i veckan eller två dygn varannan vecka.

Hur du gör för att anmäla flytt

Enklaste är att gå in på skatteverkets hemsida och göra din flyttanmälan med hjälp av e-legitimation. Tänk på att göra din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Då gäller din nya adress från den dag du flyttar in.

Letar du fortfarande bostad? Få fler tips om hur du snabbt hittar ditt studentboende här!