Kan jag få förtur vid separation?

Publicerad av

När skilsmässan är ett faktum är det två ”b” som är viktigare än allt annat: barnen och bostaden. Det här är våra tips på hur du ska göra uppbrottet så smärtfritt som möjligt.

Alla skilsmässor ser olika ut. Hur länge ni bott samman, hur många och hur gamla barn, orsaker till separationen, allt är lika unikt som ni är unika som människor. Men ett problem måste alla brottas med: hur en bostad nu ska bli till två. 

Finns det möjlighet att få förtur på bostad?

I bostadsbristens Sverige har bara ett fåtal kommuner och privata hyresvärdar ett förturssystem för nyseparerade med barn. Alltså att familjer som håller på att skiljas kan gå före i kösystemet eftersom det handlar om barnens bästa. Men du ska ändå kontrollera möjligheten: kontakta din nuvarande hyresvärd och fråga om de har möjlighet att ge förtur. Vänd dig även till det kommunala bostadsbolaget och fråga om deras policy.

Sök alltid bostad aktivt

Det här gäller alltid när du söker bostad: att du är aktiv, är först på att kontakta hyresvärdarna, är förberedd och kan lämna goda referenser. Med ett HittaBostadsPaket och ett bevakningsmail får du tillgång till de nyaste annonserna och kan vara den förste som kontaktar hyresvärden.   Kom ihåg: för dig/er är det här en extraordinär situation, men de hyresvärdar du kontaktar möter skilsmässopar ofta, så det är inte din desperation efter en bostad som du ska förmedla: det är din lämplighet som hyresgäst. När du registrerat dig på en bostad hos en hyresvärd ska du alltid följa upp med telefonsamtal eller besök.

Vem ska få bo kvar i bostaden?

En första tillfällig lösning medan ni letar bostad kan vara att bo kvar båda två. Om det är ett hus eller stor lägenhet kan ni försöka möblera om och få varsin del med separata rum. Det är inte en perfekt lösning, men om det är möjligt kan det ge er chansen att hitta bostaden ni söker efter.

Statistik från Statistiska centralbyrån visar att fler kvinnor än män väljer hyresrätt vid separation . Samtidigt är den vanligaste boendeformen för barn att bo i hus/villa, och vid en eventuell bodelningstvist blir det nästan alltid den med huvudansvaret för barnen som bedöms ha störst behov av bostaden. Om vårdnaden är gemensam, men bodelningstvisten skulle komma till tingsrätt blir det oftast en bedömning om vem som skulle få svårast att ordna ett nytt boende, och låta den personen bo kvar med barnen.

Kan jag få förtur om vi har barn och separerar?
Om ni kan dela upp bostaden en period så vinner ni tid medan ni letar nytt boende. Foto: Colourbox

Idag blir det allt vanligare att barnen bor växelvis med sina föräldrar, speciellt under det första året efter skilsmässan, 2014 delade hälften av barnen i 7-14 års ålder sitt boende mellan nyskilda föräldrarna.

Många väljer då för barnens bästa att behålla bostaden som barnens hem, och att föräldrarna skiftas om att veckovis bo där, medan de resten av tiden bor i en annan bostad. I en övergångsperiod kan det, på grund av den stora efterfrågan på bostäder, vara en bra lösning att gemensamt finna en liten lägenhet ni kan låna, hyra eller köpa tillsammans och som kan fungera som ”den andra” lägenheten. Leta här efter lediga hyresrätter och bostadsrätter.

Fördelarna med detta är följande:

Den nya bostaden behöver inte ha sovrum till barnen eller ligga nära deras skola/daghem och ökar därmed din sökradie och chansen att snabbt hitta en bostad. Leta efter små bostäder i mindre populära kvarter, eller på korttidsuthyrning; så kan ni snabbt finna en billig bostad. Det kan också vara möjligt att hyra ett rum och bo som inneboende en period.

Ska vi byta bostad?

En stor till två små. Att göra ett bostadsbyte kan ibland vara den bästa och mest rättvisa lösningen, när man vill starta på ny kula. Och det kan också vara det mest realistiska när det gäller att finna boende som ni alla är nöjda med. För samtidigt som ni letar efter något mindre så finns det många par som vill flytta ihop och därför vill byta sina två små bostäder till en större.

Kom också ihåg att anmäla din flytt och om dina barn ska flytta med dig till skatteverket: Flyttanmälan för barn.

Läs gärna våra artiklar om hur du skriver en bra bytesannons och hur håller din lägenhet klar för visningar, samtidigt som du bor i den.