Får jag ha husdjur i lägenheten?

Ja och nej.

Du behöver inte fråga din hyresvärd om lov för att ha ett husdjur i din hyreslägenhet.

Men ditt husdjuret är ditt ansvar, och med det följer dels att du ska se till att sällskapsdjuret ska må bra, och dels att det inte får störa eller skrämmer dina grannar. Och om din lilla kelgris orsakar mycket slitage i lägenheten kan det räknas som vanvård av bostaden.

Du ansvarar för ditt husdjur

Det är inte ovanligt att din hyresvärd skriver ”inga husdjur” i annonser och kontrakt, men i praktiken har du fortfarande rätt att ta med dig ditt husdjur.  Det bästa är förstås att komma överens med din hyresvärd innan du flyttar in, men så länge du ser till att katten eller hunden inte förstör i grannområdet, eller oväsnas i lägenheten så har du inte brutit mot avtalet.

Om djuret stör

Många som klagar över husdjur gör det för att det kan uppstå problem med katter som förorenar i sandlådor och trädgårdar, eller hundar som väsnas eller upplevs som hotande, och här kan du som drabbad granne antingen vända dig till länsstyrelsen (om du upptäcker djur som vanvårdas) kommunen ( om det är ett djur som stör eller förorenar) eller polisen (om du blir angripen eller hotad av exempelvis en aggresiv hund.) Du kan få mer information hos Jordbruksverket.

Ska du flytta? Hur går det med hundarna?
Får du ta med hunden vid flytten? Foto: Colourbox

Men det handlar inte bara om att visa respekt för grannarna när du har ett husdjur i din bostad. Du ska också kunna ta hand om djuret. ”Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.”, står det i andra paragrafen i Djurskyddslagen.

Länsstyrelsen kontrollerar djurskyddet i Sverige och om de upptäcker att du inte följer djurskyddslagen kan du dömas till böter eller till och med fängelse, och om du har döms för djurplågeri kan du bli förbjuden att ha hand om djur i framtiden.

Hund i lägenheten

Hundar kräver mycket social kontakt och aktivering. Det betyder att du bör rasta din hund åtminstone var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar ändå oftare. De får inte vara ensamma hela dagen och sedan glömma att rastas på kvällen. Det är också viktigt att djuret får i sig allsidig näring och fri tillgång till dricksvatten. Läs mer hos Jordbruksverket om hur du ska sköta din hund.

Katt i lägenheten

En katt behöver också daglig social kontakt och välbalanserad näring. Du måste också få fri tillgång till dricksvatten, oavsett om den är en inne- eller utekatt. Speciellt innekatter har behov av egen liggplats, aktiviteter som klösbrädor och gömställen. Katter får inte hållas bundna inomhus, men du får ha koppel när du går ut med den. Jordbruksverket har mer information om hur du ska sköta om din katt.

I några få fall kan djur vara helförbjudna i fastigheten:

Om huset eller lägenheten är speciellt anpassa för allergiker och du ändå tar med dig ditt husdjur kan du som hyresgäst bli av med ditt kontrakt, om en domstol bedömer att du inte uppfyllt det avtal du skrivit under på. Detta kallas för åsidosättande av avtalsenlig skyldighet. Du kan läsa mer om det här i 12 kap. 42 § åttonde punkten i Jordabalken (1970:994)

Här kan du söka efter bostäder i hela Sverige där hyresvärden tycker det är helt ok att du flyttar in med ditt husdjur.

Sammanfattningsvis kan man säga att husdjur kan ge både glädje och sällskap för dig och din familj, men att de också för med sig ett stort ansvar som gör att du alltid ska noga överväga om ni verkligen ska skaffa djur, speciellt om ni bor i en liten hyreslägenhet.

Ibland kan det vara bättre att nöja sig med en vandrande pinne.