Nytt investeringsstöd ska skapa billiga bostäder

Publicerad av

Regeringen presenterade idag (29 september) det utlovade stödpaket som de hoppas ska skapa fler hyreslägenheter i hela landet. 

Det handlar om två statsstöd som ska öka byggandet av hyresrätter och studentbostäder. Statsstödet kan fås vid bygge av både flerbostadshus och för småhus, men det måste vara hyresbostäder som byggs.

peter-eriksson Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

– Bristen på bostäder, inte minst hyresrätter, hämmar Sveriges utveckling när människor inte kan flytta dit de vill för att jobba eller studera. Investeringsstöden är en del av den långa listan med åtgärder som regeringen lägger för att få en helhetslösning på bostadsbristen, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i dagens pressmedelande.

Krav på lägre hyror

För att få stödet kommer det att ställas krav på hyresvärdarna så att hyrorna hålls nere: Hyran per m2 boarea per år ska max vara:

  • 1450 kr i Storstockholmsregionen
  • 1350 kr för kommuner som gränsar till Storstockholm,  eller andra stora kommuner eller komuner med stor befolkningsökning.
  • 1300 kr i övriga landet.

Det motsvarar enligt regeringen en hyra på ungefär 4 412 kr per månad för 30 m2, och lite

Fler hyresrätter ska byggas
Nu hoppas regeringen att det ska byggas nog med hyresrätter. Foto: Colourbox.

högre i Stockholm, Göteborg och Malmö

Andra krav är att bostäderna ska förmedlas på ett öppet sätt och hyresvärdarna får heller inte ställa orimliga krav på de bostadssökandes ekonomi.

Gäller även retroaktivt

De nya stöden kommer att dels vara retroaktiva för bostäder som byggts under tiden 25 mars 2015 fram till  28 februari 2017, och dels gälla för bostäder som byggs från och med januari 2017.

Ni kan läsa mer om kraven i artikeln ”Klart med miljardstöd för hyresrätter” hos Hem&Hyra.