Nyinflyttad? Så bryter du ensamheten

Publicerad av
Många känner sig ensamma när de flyttar
Det är är lätt att känna sig ensam som nyinflyttad. Foto: Colourbox

Ensamhet. Det är nästan ett fult ord. Men trots det är det ett tillstånd vi alla kommer att befinna oss i, åtskilliga gånger i livet. En period när de flesta faktiskt känner sig ensamma är första tiden efter att de flyttat till en ny stad som student.

Här får du fyra konkreta råd som kan få dig ur isoleringsbubblan:

  1. Våga mer. Om du är typen som glatt kastar dig in i alla nya situationer så läser du antagligen inte ens det här, men om tanken på att gå ensam till ännu en fest där du inte känner någon fyller dig med isande olust så kan det vara en bra idé att välja några helt andra sociala sammanhang där du känner dig mer trygg. Men för att möta nya människor behöver du troligtvis ändå våga ge dig utanför din bekvämlighetszon. Kåren arrangerar inte bara fester: här kan du finna något som passar för dig som att bli fadder till en utbytesstudent, eller engagera dig i den lokala kårpolitiken.
  2. Var inte för hård mot dig själv. Det är faktiskt okej att ge sig själv chansen att smälta alla nya intryck. Det är så mycket nytt i starten att du måste få vila upp dig ibland. Det är ingen skam att åka hem över helgen och träffa de ”gamla” vännerna. Att vara tillbaka i det ”gamla vanliga” kan ge dig både ny styrka och -även- påminna dig om varför du har valt att flytta för att studera på en annan ort. Hemmanostalgin brukar glida av rätt fort efter några dagar hos föräldrarna.
  3. Hitta ditt nya jag. Använd din nya miljö för att ta chansen och bli den du vill vara. Nya omgivningar ger dig möjligheten att lämna sidor hos dig själv som du inte gillar bakom dig och utveckla nya intressen. Om du alltid har drömt om att stå på scen, jobba med media eller sjunga i kör så kan du söka dig till en passande studentorganisationen vid ditt universitet eller högskola. Här kommer ingen att döma dig för att du vill pröva något nytt.
  4. Tålamod. Den första tiden letar många desperat efter någon typ av social kontakt och ofta skapas det ytliga kontakter redan när grupparbeten och andra studieaktiviteter drar igång. Det kan däremot vara svårt att komma vidare till en djupare vänskap direkt. Men ge inte upp! Kom ihåg att du ofta hittar personer som du verkligen klickar med när du själv håller på med det du brinner för, så fortsätt att satsa på dina intressen så kommer också andra att söka sig till dig.

På BostadsPortals nya välkomstsida för studenter finner du direktlänkar för att hitta mer information om din studieort och lediga studentbostäder.

Här finner du sociala aktiviteter på de största studentorterna: