Ha koll på ugn och spis under julen

Publicerad av
Det är viktigt att ha koll på spis under julbaket
Julbak med hela familjen är mysigt, men också utmattande. Foto: Colourbox

Så var det juletid och julebak och julemat, igen. Det är en tid för familj och mys, men det är även en stressig tid, och då är det lätt att glömma en tänd platta på spisen.

Många tänker på de levande ljusen som en brandfara, men visste du att de flesta bränder -1300 per år- i hemmet startat i en kastrull eller stekpanna? Det kan handla om fett som börjar brinna, eller långkok som glömts i gryta eller ugn och kokat torr.

En undersökning av försäkringsbolaget If med 3 500 svarande visar att var tredje svensk låter maten lagas på spisen eller i ugnen nattetid medan de sover eller när de går hemifrån.

  • Se alltid till att vara hemma när du gör mat som ska tillagas länge. Välj en dag när du vet att du kommer att ha tid. Ska något stå inne väldigt länge så låt det till exempel bli under ett tidigt morgonpass, istället för under natten, säger Caroline Uliana, informationschef på försäkringbolaget If i pressmeddelandet.

Tänk också på att fett och sot i fläktfilter är lättantängigt, och att spisfläkten ska hållas ren. Diska den med diskmedel i hett vatten.

Stäng av spisen!

  • Kom ihåg att ha brandvarnare i hemmet och installera en spisvakt som slår av spisen innan det börjar brinna.
  • Viktigt! Försök aldrig släcka brinnande olja eller fett med vatten! Du släcker med ett lock, en brandfilt eller en brandsläckare. Stäng av köksfläkten och ring brandkåren – 112- om det brinner i fläkten!

Förra året ryckte räddningstjänsten ut på 5 415 bostadsbränder. Av dem var 1 250 orsakade av glömd spis. Du kan läsa mer om detta på brandskyddsföreningens kampanj om spisvakt.