Stuga att hyra ut under vinterhalvåret?

Publicerad av

Har du tänkt dryga ut kassan och hyra ut sommarstugan eller annan bostad under vinterhalvåret? Då är det framförallt tre områden du måste ha full koll på: 

Försäkring

När du hyr ut under delar av året så är det viktigt att du ser till att du är helgarderad. Om du inte äger bostaden ska du alltid till att ha hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens tillstånd för att hyra ut. Annars riskerar du att förlora ditt kontrakt.

Skriv ner en inventarieförteckning över tillhörigheter i stugan, och om du hyr ut i flera omgångar så se till att den blir besiktigad mellan perioderna. Ta bort ömtåliga prylar, och lås in värdefulla saker i ett särskilt rum eller utrymme dit hyresgästen inte har tillträde.

Kolla försäkringen
Fritidshusförsäkringen gäller mot brand, vattenskador och inbrott oavsett vem som bor där, däremot inte om hyresgästerna stjäl eller förstör. Sådant kan i stället ett allriskskydd täcka. Som regel gäller hemförsäkringen, men kontrollera det med ditt försäkringsbolag.
OBS: din tillfälliga hyresgäst behöver ha en egen försäkring som gäller för hans eller hennes ägodelar som förvaras i din bostad, eftersom din hemförsäkring inte gäller för hyresgästen.

Skatten

Visste du att du varje år kan hyra ut skattefritt upp till en halv miljon? När du hyr ut en bostad beskattas du visserligen med 30 procent, men det är bara om vinsten överstiger dina avdrag, och avdragen för ett småhus är 40 000 + 20 procent av hyresintäkten, vilket betyder sammanlagt 50 000 kronor per år. Du kan läsa mer om hur reglerna ser ut för dig som hyr ut en lägenhet eller bostadsrätt här.

Många söker efter en stuga att hyra under skidsemestern
Har du en extra stuga på tomten? Hyr ut den under vinterloven. Foto: Colourbox

Du kan skapa din annons här speciellt för korttidsuthyrning -gratis!

Underhåll av bostaden

  • Om du har en vinterbonad sommarstuga så rekommenderas en underhållsvärme på omkring 10 grader.
  • Stäng av och töm ut vatten ur systemet (ledningarna)
  • Rensa brunnar och vattenlås och häll i frostskyddsvätska så att de klarar frysgrader.
  • Töm och stäng av kyl och frys.
  • Kolla igenom alla kontakter och dra ut alla sladdar till lampor och andra aparater.
  • Öppna upp ventiler.
  • Om du inte ska ta med maten hem till lägenheten, så ska du se till att förvara den i tätslutande förvaringskärl.
  • Kom också ihåg att täta springor och hål så att inte mössen kan komma in i skafferier eller ut i köket.
  • Utomhus kan det vara en god idé att reparera och rensa ur stuprör och hängrännor, så att de fungerar som de ska även när du inte är där.
  • Om du inte kan vara på plats för att lämna nycklar och se till att stugan är ok när gästerna lämnar, så se till att en granne eller annan i närområdet kan finnas på plats. Om ni är flera i samma område som hyr ut, kan ni gå samman och bytas om att passa på stugorna.