Kan ni få bostadsbidrag?

För många kan bostadsbidraget vara en välkommen hjälp för att få ekonomin att gå ihop. Med de nya reglerna som trädde i kraft efter årsskiftet kan du tjäna lite fler pengar och ändå kunna söka tillskottet.

Många familjer har rätt till bostadsbidrag.
Så vet ni om ni kan få bostadsbidrag Foto: Colourbox

Om du är berättigad till statligt stöd för din boendekostnad beror på hur många barn du har hemmaboende, vad bostaden kostar (hyra eller annan månadskostnad) och hur stora inkomster du har. Du ska också vara folkbokförd på den adress du söker bidrag för (med några få undantag.)

Så mycket mer får du tjäna

Under 2017 höjdes inkomstgränserna för de barnfamiljer som kan få bostadsbidrag.

Under 2016 var inkomstgränsen 58 500 kronor per person och år för sambor/gifta med barn och 117 000 kronor per år för ensamstående föräldrar. 2917 blev gränserna höjda till 63 500 kronor per år för par och 127 000 för ensamstående med barn.

Genom att göra kassakollen kan du se om du har rätt till bostadsbidrag eller andra bidrag genom försäkringskassan.

Förra året fick 186 000 svenska hushåll bostadsbidrag förra året, de flesta ensamstående kvinnor, enligt Försäkringskassans sammanställning. Om du är nyfiken kan du se vilka kommuner som boende fick flest bostadsbidrag hos Hem & Hyra.

Kom ihåg: Om du är under 29 år kan du ha rätt till bostadsbidrag även om du inte har egna barn, och om du är pensionär kan du ha rätt till bostadstillägg, vilket du ansöker om hos pensionsmyndigheten.