Vill du ha hjälp med att sätta hyran?

Publicerad av

BostadsPortal hjälper gärna

Du visste förstås redan att det är gratis att skapa en Hyresannons på BostadsPortal. Men visste du att vi också har börjat visa statistik för att underlätta för dig att sätta din hyra? Läs vidare för att snabbt kunna komma igång med din annons.

Lagar och regler för uthyrning

Det är inte lätt att veta vilken hyra som är den rätta för den bostad du ska hyra ut. Inte nog med att det är olika lagar som beroende på du hyr ut lägenhet, bostadsrätt eller hus, det är också olika regler för vad som bestämmer priset på hyran.  När du hyr ut din lägenhet i andra hand regleras detta i ”hyreslagen” medan det för både bostadsrätt och äganderätt är lagen om uthyrning av egen bostad som gäller.

Vi har rett ut de olika reglerna tidigare på bloggen i Andrahand: Hur tar jag ut rätt hyra?  och om du har fler frågor om hyreskontrakt så kan du läsa mer på vår hyreskontrakt-sida.

Men här är det du ska hålla dig efter i korthet:

När får jag hyra ut och vad får jag ta i hyra?

  • Om du bor i en hyreslägenhet och har ett förstahandskontrakt har du rätt att hyra ut din bostad, så länge du får tillåtelse av din hyresvärd. I en möblerad lägenhet kan du lägga till 10-15 procent på den hyra du själv betalar för lägenheten.
  • Om du bor i bostadsrätt ska du ha tillstånd från bostadsrättsföreningens styrelse för att hyra ut i andra hand. Detta gäller förstås inte om du själv bor kvar och tar in en inneboende. Andrahandshyran ska beräknas på de kapital och driftskostnader du har för bostaden, vilket innebär att du kan räkna på marknadsvärdet av din bostad, tillsammans med dina faktiska kostnader (avgiften, möbler, bredband etc.) när du sätter hyran, men att du inte har rätt att lägga till i hyran för eventuellt lån du har för bostadsrätten.
  • Om du vill hyra ut en villa, hus, stuga eller annan bostad du själv äger, är du fri att hyra ut i första- eller andrahand utan tillstånd, och sätta hyra på samma sätt som om du hade en bostadsrätt.

    Krångligt att sätta hyran? Vi hjälper dig gärna. Foto: Colourbox Hur mycket ska man ta i hyra?

Men lagen är ganska otydlig, vilket gör det krångligt. Speciellt för dig som ska beräkna kostnaden för en bostadsrätt eller villa är det ett större räknestycke.

Och hyran ska också vara jämförbar med vad hyresnämnden kallar ”likvärdiga lägenheter”. Det betyder att man ska jämföra lägenheter med samma storlek, antal rum och närhet till ortens centrum, liksom hur modern/renoverad bostaden är. För att hitta en sådan ska du helst själv göra researchen och ringa runt till hyresvärdar i närområdet för att få ett hum om vad en ”normal” hyreskostnad kan vara.

Få hjälp av vår hyresstatistik

Därför kan du få ytterligare hjälp av oss på BostadsPortal. Vi har nämligen samlat statistik över de bostadsannonser som finns på vår sida. Det handlar om 100 000-tals annonser i hela Sverige, allt från lägenheter, rum, hus, stugor, villor och husbåtar.

Varje gång du går in på en annons kan du se vad vi har funnit som genomsnittshyra på annonser i din kommun, utifrån antal rum och storlek, och på så sätt kan du få en fingervisning om vad din hyra ska vara.

Statistiken är baserad på alla Hyresannonser på BostadsPortal i en viss tidsperiod (oftast ett år). I vissa områden finns det inte så många annonser och då blir annonsstatistiken givetvis mindre träffsäker. Men dataunderlaget framgår på sidan så att du kan lätt se hur många annonser som ligger till grund för genomsnittet.

Här kan du se ett exempel på hur statistiken kan se ut:

ostermalm
Exemplet är taget från en annons för en lägenhet på Östermalm den 14/2 2017. Genom att klicka på frågetecknen (i annonsen) kan du få du ytterligare information om hur vi kommit fram till siffrorna i statistiken.

Vi vill veta vad du tycker!

Vi arbetar hela tiden på att göra statistiken bättre och mer tillförlitlig, och välkomnar alla förslag till förbättringar, så skriv gärna till oss på info@bostadsportal.se med dina förslag för hur vi ska göra statistiken på våra sidor mer användbar för just dig!