Så fick jag lägenhet via BostadsPortal

Publicerad av

Det kan gå fort. Det kan kräva tålamod. Det kräver -nästan- alltid att du engagerar dig. Så här berättar en av BostadsPortals kunder om hur han fick sin bostad via portalen.

Det började med en önskan att komma närmare barnbarnen. 69-årige Claes bestämde sig att söka hyresbostäder i Landskrona, och såg framför sig minst ett års letande. Men det gick betydligt fortare:

– Nu har jag en bostad från majmånad, så det gäller att tömma min bostadsrätt hemma i Skaraborg och få den såld.

Kontaktade alla hyresvärdar i området

Det tog mindre än fyra månader från det att Claes skaffade ett HittaBostadPaket i oktober månad till att han kunde skriva kontakt. Men han var också aktiv redan från starten: han började med att gå igenom alla Hyresannonser i Landskrona, och med hjälp av de kontaktuppgifter han fann kunde han skicka intresseanmälningar till alla intressanta hyresvärdar i kommunen.

– Alla vill ju inte lämna ut telefonnummer, utan kräver att man registrerar sig och skriver till dem via hemsidan, och jag hade aldrig funnit hemsidorna utan BostadsPortal. Men nu kunde jag anmäla mig till lägenheter som var i den storlek och i de områden jag önskade och så kom de ihåg min ansökning när nya lägenheter blev lediga.

För Claes fick ingen av bostäderna han först sökte. Trots oklanderlig ekonomi och ordförandeskap i sin bostadsrätt, så kom han inte ens till visning av bostäderna.

– Jo, en skrev att jag skulle få komma och titta, men så ändrade de sig, bara några timmar innan jag skulle köra ner, och smsade om att de gett lägenheten till en annan. Det var dåligt tyckte jag.

Så fick jag bostad via BostadsPortal
Claes kunde flytta in i sin nya lägenhet lagom till vårblomningen. Foto: Colourbox

Ge upp, eller leta i ett större område?

Det hade nu gått tre månader utan någon postitiv feedback  och trots besvikelsen bestämde Claes sig inte för att ge upp, utan för att vidga sökningen.

-BostadsPortal har ju också tips på lediga bostäder i närheten (”liknande bostäder” admins. anmärkn.) och jag tänkte att jag ju lika gärna kunde bo i Småland som i Landskrona. Men precis när jag började skicka ut ansökningar till dem så kom det plötsligt meddelanden från flera av de hyresvärdar som jag kontaktade under hösten.

Claes kunde komma på flera visningar och blev till sist erbjuden en hyresbostad från en av de första hyresvärdar han kontaktat.

– Jag har fått veta att jag på många sätt är en ideal hyresgäst. Personer i min generation är ofta pålitliga, orsakar mindre slitage och störningar från grannarna.

Så vad har han för råd till andra sökande på BostadsPortal?

Annonserna för lediga hyresbostäder är bara första steget. Använd dem för att hitta de privata hyresvärdarna, så att du kan kontakta dem och visa ditt intresse. Så även om du inte får just den bostaden så ökar du din chans för att få nästa bostad som blir ledig.