Kan jag bli vräkt?

Publicerad av
När kan ett hyreskontrakt anses förverkat?
Kan jag bli vräkt? Illustration: Colourbox.

Vi har tidigare skrivit om dina rättigheter som hyresgäst, bland annat om Besittningsskyddet, din lagstadgade rätt att få bo kvar efter uppsägningstiden, också om hyresvärden säger upp kontraktet. Men det finns några fall där din hyresrätt räknas som förverkad och du som hyresgäst kan bli av med din bostad trots att du till exempel har ett år kvar på kontraktet. Här går vi igenom de vanligaste.

Din hyresrätt anses förverkad om du:

  • Inte betalar hyran i tid. Du ska betala inom en vecka efter förfallodatum, annars kan du bli av med kontraktet, trots att det är första gången du missat hyran.
  • Om du hyr ut till någon annan utan tillstånd.
  • Om du vanvårdar lägenheten eller använder den för brottsliga ändamål.
  • Om du vägrar hyresvärden tillträde utan en god ursäkt.

( Källa: Jordabalken paragraf 42 § )

Måste jag ha ett kontrakt för att inte bli vräkt?

Nej, skrivna kontrakt är inte ett formellt lagkrav, men både som hyresgäst och hyresvärd så blir dokumentationen enklare om överenskommelsen redan från början finns på papper.

I avtalet kan du ange hyrestidens längd, hyresbelopp, om andra utgifter som el, bredband och parkering ingår, hur lång uppsägningstiden är och så vidare.

Ett hyreskontrakt gör det också enklare att dokumentera vad som hänt om du skulle behöva vända dig till Hyresnämnden för att få din fråga prövad.

När ska jag säga upp kontraktet?

Hyresvärden ska säga upp avtalet skriftligen, minst tre månader innan hyresgästen ska flytta ut, om inte avtalet säger något annat. Uppsägningstiden räknas alltid i HELA månader: oavsett när i månaden du säger upp det, så har hyresgästen fram till den sista dagen tre månader senare. (Exempelvis: sista juni, om hyresgästen ska flytta ut i sista september.)

Om du som hyresgäst vill säga upp avtalet gäller samma tremånadersregel och det spelar ingen roll om ni tidigare skrivit kontrakt på exempelvis ett år.

Om du bor som andrahandshyresgäst i en bostadsrätt eller villa gäller det fortfarande tre månader för hyresvärden, men bara en månad för hyresgästen.

Vad betyder att en uppsägning ska delges?

För att en uppsägning ska vara laglig så krävs det att du är säker på att mottagaren fått den. För att vara säker kan du skicka den i ett rekommenderat brev. Då har du delgivit mottagaren oavsett om hen hämtar brevet eller inte.