Innan du köper sommarstugan

Publicerad av
Tänk på det här innan du köper sommarstugan.
Många har en dröm om ett egen liten stuga i skogen. Foto: Colourbox

Den kära sommarstugan

Kärt barn har många namn. Kalla det för stuga, fritidsboende, torp, sommarnöje, sommarställe, lantställe, sportstuga, fritidshus, torp, weekendshus, fjällstuga, eller något annat, är upp till dig. Klart är att vi är många som gärna vill ha möjligheten att komma bort från vardagsstressen under våra lediga stunder. Det är speciellt under våren som de flesta letar efter fritidshus, och de allra flesta annonser kan du finna här i starten av sommaren.

Innan du köper din stuga

När du planerar att köpa ett fritidshus/sommarstuga så är det några saker du förstska överväga: Hur långt från ditt dagliga boende ska fritidshuset vara? I vilken miljö ska den ligga? Har du tid och råd att bygga om ett nergånget torp? Det är lätt att dras iväg av drömmen om det lilla huset långt borta från all stress, men se till att du verkligen skaffar sig det du behöver, så att ditt fritidshus ger dig den extra gnistan som du saknar i din vardag, och inte blir ytterligare ett av många dåliga samveten.

Kom ihåg att besiktiga först

Innan du köper din stuga är det viktigt att få bostaden besiktigad. Du som köper ett fritidshus har enligt lag en stor undersökningsplikt, vilket betyder att du ska kartlägga husets alla fel och brister inför köpet. Få mer information hos konsumentverket. Anlita gärna en oberoende besiktningsman för att göra en överlåtelsebesiktning innan köpet. Du kan finna certifierade yrkeskunniga i Boverkets register. Det gäller också att undersöka el, vatten och exempelvis eldstad, eftersom äldre hus annars kan gömma på stora framtida utgifter.

Planera framåt

När du planerar att köpa ett fritidshus/sommarstuga/semesterbostad så är det några saker du först bör tänka igenom:

  1. Hur långt från ditt dagliga boende ska fritidshuset vara? Ska den ligga vid vatten eller inne i skogen?
  2. Hur stor är din budget? Har du råd att bygga om ett nergånget torp? Har du tid?
  3. Få huset besiktigat. Du som köper ett fritidshus har enligt lag en stor undersökningsplikt, vilket betyder att du ska kartlägga husets alla fel och brister inför köpet. Få mer information hos konsumentverket. Anlita gärna en oberoende besiktningsman för att göra en överlåtelsebesiktning innan köpet.
  4. Få fackmän att kontrollera skicket på huset. Har huset en eldstad bör du låta en skorstensfejarmästare prov-trycka den. Det samma gäller för elen.
  5. Vattentillförseln är ett kapitel för sig. Har huset egen brunn ellerenskilt avlopp kan det krävas särskilda tillstånd. Kontrollera med kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd vad som gäller för din stuga. Det är viktigt att du gör detta eftersom du som ny ägare kan bli ansvarig för att ditt avlopp följer gällande regler och det kan kosta stora summor pengar om det visar sig att du måste bekosta exempelvis en ny brunn.
  6. Hur ser framtiden ut i området? Kolla upp kommunens framtida planer för området, så att det till exempel inte är planerat en ny väg eller radhusbygge precis runt knuten.
  7. Hur ser det ut med bygglov på din tomt? Kontrollera med byggnadsnämnden i kommunen om alla byggnader har bygglov och vilka möjligheter du har för eventuella framtida tillbyggnader.
  8. Hur ska du använda huset? Om du vill kunna bo där året om ska det kanske finnas tillgång till vatten och el, och kanske till och med internet?

Kom ihåg: Ditt fritidshus ska ge dig den kraft och energi du behöver för att klara din vardag, inte tvärtom.

Regler för ägande av ett fritidshus

När du köper ett fritidsboende i form av äganderätt ska du själv ansöka om lagfart hos Lantmäteriet för att anses som ägare av fastigheten. Detta ska ske inom tre månader efter köpet.  Du ska också deklarera din stuga. Du kan få mer information hos för olika typer fastighetstaxering av småhus hos Skatteverket.

Vill du hyra ut din stuga?

För många kan det vara en välkommen inkomst att hyra ut din sommarstuga de tider du själv inte planerar att vara där. Om du vill om du vill hyra ut din sommarstuga så kan du skapa din veckouthyrningsannons på BostadsPortal här. Kanske du först vill  hyra ett semesterboende för kortare tid medan du letar efter den perfekta sommarstuga att köpa. Om du har frågor om kontrakt, kan du finna mer information på vår hyreskontraktsida.

Fler tips

Om du har fler funderingar eller vill ha inspiration så kan du läsa på BostadsPortals blogg om frågor på bostadsmarknaden som påverkar dig. Du kan också kontakta oss på kundtjänst via  e-post. Du kan även få svar på många frågor om BostadsPortal på vår FAQ-sida.