Förstahand eller tillsvidare?

Publicerad av

Även om du ska hyra ut under lång tid så betyder det inte att det är ett förstahandskontrakt. Det är viktigt att skilja på när en bostad ska hyras ut som förstahand och när du ska annonsera den som andrahand men med tillsvidareuthyrning. Vi reder ut begreppen.

Låt oss börja med vad som skiljer första och andrahand.

Ett förstahandskontrakt betyder att du hyr direkt av en hyresvärd, till exempel ett bostadsbolag, eller allmännyttan.

Ett andrahandskontrakt kallas det när du hyr av en annan hyresgäst (en Förstahandshyresgäst) som i sin tur hyr av en hyresvärd.

När du hyr ut en bostad som du hyr från någon annan, eller om du tänker hyra ut en bostadsrätt, så blir DU hyresvärden för den som ska flytta in.

Det betyder att det är du som ska se till att få in hyra och som kan bli ersättningsskyldig ifall din hyresgäst inte sköter sig. Du som förstahandshyresgäst kan till och med bli uppsagd om andrahandshyresgästen stör grannarna.

Det är olika lagar som reglerar dina rättigheter när du hyr eller hyr ut förstahand och andrahand.  Detta gäller både för när du ska sätta din hyra, och för besittningsskyddet, hyresgästens rättigheter att få bo kvar i bostaden efter att kontraktet gått ut.

Det finns ingen besittningsrätt som hyresgäst i en äganderätt eller bostadsrätt oavsett om du är första- eller andrahands-hyresgäst, och oavsett hur lång tid du som hyresgäst hyrt bostaden.

I ett förstahandskontrakt är tillsvidareuthyrning standard. Det betyder att du får bo kvar i bostaden tills hyresgästen säger upp kontraktet, så länge hen sköter sig och betalar hyran.

Andrahandsuthyrning är nästan alltid tidsbegränsad, det kan till exempel gälla tre månader, ett år, eller två år.

Viktiga skillnader mellan förstahand och andrhandskontrakt.
Det är skillnad på första- och andrahandskontrakt. Foto: Colourbox.

Jag ska hyra ut ett hus

Om du äger huset så hyr du ut förstahand, oavsett om det är för en vecka eller två år.

Detta gäller även för dig som hyr ut ett rum, stuga eller ett så kallat Attefallshus.

Om du själv hyr huset/stugan, så blir det andrahand och du ska ha tillstånd från din hyresvärd först.

Jag vill hyra ut min bostadsrätt

Om du äger din bostadsrätt hyr du ut i andrahand. Detsamma om du hyr ut ett rum.

För att hyra ut en bostadsrätt så krävs det att bostadsrättsföreningen godkänner detta. Olika bostadsrättsföreningar har olika policy om uthyrning, en del tillåter det sällan, andra är ok med tillfällig uthyrning á la airbnb. Det tillstånd du får för andrahandsuthyrning gäller generellt bara för en specifik hyresgäst, så om du skulle få en ny andrahandshyresgäst måste du söka på nytt.

Du kan dock alltid ta in en inneboende utan att söka tillstånd.

 

Jag vill hyra ut min förstahands-hyresrätt

Du ska söka tillstånd av din hyresvärd för att få hyra ut din hyresrätt. Om detta godkänns, så blir du hyresvärd, och den som bor i lägenheten blir din hyresgäst.

Om hyresvärden inte går med på en andrahandsupplåtelse av lägenheten, kan hyresgästen söka tillstånd hos hyresnämnden.

Kom ihåg att du behöver få ett nytt godkännande om du vill hyra ut längre än kontraktet anger. Då ska du ta kontakt med hyresvärden igen för att få ett nytt godkännande -skriftligt och i god tid. Om du inte gör det riskerar du själv bli av med ditt förstahandskontrakt.

Oavsett om hur lång tid du tänkt hyra ut, så blir detta en andrahandsuthyrning. Du kan bara kalla det en förstahand-uthyrning om du själv ska avstå från lägenheten. Det är faktiskt inte heller så att din hyresgäst automatiskt kan överta bostaden bara för att du inte vill flytta tillbaka, det är något som DIN hyresvärd, exempelvis bostadsbolaget, bestämmer.

 

Jag vill hyra ut min andrahandslägenhet

Att hyra ut en andrahandslägenhet i tredjehand är förbjudet. Det betyder att alla i kedjan riskerar att mista rätten till lägenheten: förstahandshyresgästen och andrahandshyresgästen begår kontraktsbrott, och den som hyr i tredjehand kan bli utslängd från lägenheten utan förvarning.

Det enda som du inom lagens ramar kan göra är att ta in en inneboende, men då måste du själv bo kvar i lägenheten. Och kom ihåg att det är du som är ansvarig för att hyra betalas och att din inneboende sköter sig.

Läs mer svar på frågor om uthyrning på bloggen och eller gå in på vår temasida om hyraskontrakt ! Tveka heller inte att skriva in till oss om du har några fler funderingar. Det vi inte vet tar vi reda på!

En kommentar

Kommentarsfunktionen är stängd.