Förälder till en nybliven student?

Här är våra råd för att hitta studentbostad

Bostadsbristen i hela landet är stor, och speciellt råder det en brist på små hyreslägenheter, vilket är det som de flesta unga söker efter precis när de flyttar hemifrån. Det här är det du som förälder kan göra för att underlätta för ditt barn.

I fjol varnade Sveriges Förenade Studentkårer om stor bostadskris i inte mindre än 13 av de stora studentorterna i Sverige.Stockholm, Göteborg och Uppsala beräknades att studenterna skulle få stå i kö hela första terminen och först efter julen kunde få sin studentbostad. Detsamma gällde för Malmö; Karlskrona, Luleå, Skövde, Umeå, Växjö och Örebro.

Därför är det viktigt att ditt barn börjar leta bostad så fort hen börjar planera sin studietid och inte vänta på antagningsbeskedet.

JO, många studentboenden kräver intyg på att den som bor i bostaden studerar på orten, men det är oftast först när det är dags att skriva på kontraktet som det ska visas upp, och ditt barn kan därför med fördel visa intresse, och ställa sig i kö, långt redan innan dess.

 

Råd till dig som förälder till barn som letar studentboende
Det kan vara oroande som förälder att läsa om hur svårt det är att få studentboende. Colourbox.

Om ditt barn ska söka studentbostad

  1.  Påminn ditt barn om att de kommer att byta studentbostad många gånger de kommande åren, och att inte ställa allt för höga krav. Sök brett, utanför centrum/campus eller leta efter alternativa boenden som stugor och kollektiv.  Har ditt barn vänner eller flick/pojkvän som vet att de ska studera i samma stad? Det är lättare att hitta något större, så varför inte söka ihop? Förstahand är svårast att hitta, så det är viktigt att söka  både via studentorganisationer, och att leta efter privata alternativ; lediga andrahandslägenheter och rum. Gå också igenom allt som erbjuds som kortidsuthyrning i området. Det kan vara en ok nödlösning medan ditt barn letar vidare.
  2. Stötta och följ med på visningar. Vid terminstarten finns det många oseriösa personer som försöker utnyttja bostadsbristen och studenternas desperation. Så dubbelkolla alla erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna, du kan läsa mer här om hur du skyddar dig mot annonsfusk.
  3. Berätta för vänner och familj om att ditt barn söker bostad och använd ditt personliga nätverk för att sprida budskapet. Du kommer att bli förvånad över att du faktiskt känner någon som känner någon som har en bostad att erbjuda.
  4. Det gäller att vara snabb. Så det hjälper inte riktigt att du går med i en massa Facebooksidor och grupper om bostäder, det är mycket bättre att ditt barn själv gör det.
  5. Det går inte att nog betona hur viktigt det är att söka bostad aktivt. Att finna en lägenhet idag kan jämföras med att söka jobb, det är en heltidssysselsättning. Se till att ditt  (vuxna) barn förstår det och går igång med det så snart som möjligt. BostadsPortal kan hjälpa till med att prenumerera på intressanta annonser. Sen gäller det att vara den som ringer först, och att vara förberedd och kunna följa upp med ett mail med ansökning samma dag. Vårt förslag är att man som student börjar med att skriva en bra Sökesannons så att det finns en färdig text med foto att återanvända vid de kommande ansökningarna.
  6. Köpa eller hyra? Eftersom det är så svårt att ta sig in på bostadsmarknaden väljer många att ta lån och köpa en bostadsrätt till sina barn. Men allt fler varnar för vad amorteringskrav, både de som finns idag, och de som väntas komma de närmaste åren, kan innebära för föräldrarnas skuldbörda. Så tala med er bank först.

PSST: Tänk också på att många studenter flyttar ur sina lägenheter i juni månad, och att det därför finns fler lediga bostäder under sommaren än i augusti-september månad. De extra ”onödiga” månadshyrorna kommer garanterat att väga upp att slippa flytta runt mellan det ena tillfälliga boendet efter det andra under första terminen…

Fler lästips:

 

stug
Illustration: Nikolaj Munk