Om du vill bygga på egen en tomt

Publicerad av

Kanske går du runt och drömmer om ett hus som du själv byggt och designat? Att köpa något eget kan vara lockande, speciellt idag när det är en sån bostadsbrist. Men innan du går igång är det många aspekter som ska övervägas, som läge, budget och byggregler.

Att köpa en tomt

 

Många drömmer om att bygga på egen tomt.
Listan är lång över aspekter du bör tänka på innan du köper egen tomt. Colourbox

När du köper din tomt är det viktigt att du alltid försäkrar dig om att den som säljer tomten är den lagfarne ägaren och att det inte finns några andra hinder för att bygga på tomten i framtiden. Undersök hos kommunen att tomten är avstyckad så att det inte tillkommer framtida utgifter för detta.

När du köper en fastighet ska du göra en ansökan om lagfart hos Lantmäteriet för att registrera att du är ägare. Din ansökan ska sökas inom tre månader efter köpet. För din ansökan behöver du köpekontrakt och fullständig fastighetsbeteckning. Du kan läsa mer om hur ansökan går till hos Lantmäteriet.

Dags att bygga?

När du köper en tomt är det ofta för att bygga något eget. Därför bör du tänka igenom vad du vill använda grunden till. Börja med att titta på vilken typ av byggnad som du planerar. Är det ett bostadshus, ett fritidshus eller något annat? Det är viktigt att du tänker igenom storlek på huset, om det ska vara ett eller tvåplanshus, hur många rum du behöver. Ska du köpa färdighus eller bygga själv? Trä eller stenfasad? Det finns många beslut att ta. Fråga vänner och bekanta och läs på så mycket som du kan innan du går igång.

Budget för att bygga ditt hus

Hur stor är din budget? Det må vara en kliché att ditt hem aldrig blir färdigbyggt, men även om det inte är helt sant, så ska du räkna med att det tar längre tid och kostar mer än vad du just nu kan förutse. De flesta banker har boendekostnadskalkyler på sina webbplatser. Du kan även finna en bostadskalkyl på Konsumentverkets hemsida.

Tänk på framtiden

Kontrollera tomten. Kommer det att bli lätt eller svårt att få tillgång till el och vatten? I vilken riktning ska huset stå? Tänk inte bara på dina egna preferenser utan också på hur tomten rent praktiskt ser ut, när det gäller höjder och vindförhållanden till exempel. Kontakta även kommunen för att undersöka vad planerna är för området i framtiden, så att du inte får obehagliga överraskningar.

Byggregler

Du behöver oftast bygglov från byggnadsnämnden i din kommun om du vill bygga ett nytt hus eller bygga till ditt hus. Om du skulle få avslag på din ansökan kan du överklaga detta till din länsstyrelse. Boverket kan informera om de regler som gäller för bygglov, men ger inga råd om specifika fall.

Fler tips

Om du har fler funderingar eller vill ha inspiration så kan du läsa på BostadsPortals blogg om frågor på bostadsmarknaden som påverkar dig. Du kan också kontakta oss på kundtjänst via e-post. Du kan även få svar på många frågor om BostadsPortal på vår FAQ-sida.